Onze Franse Keuken

Pittige bonen met feta

Vega | januari 24, 2018 | By

Uit Nederland heb ik een potje groene Harissa meegenomen. Ik zag het bij de Albert Heijn staan. Rode Harissa ken ik goed, maar groene? Groene Harissa is een pittige pasta van groene chilipepers, koriander, knoflook en komijn. Waar zou je dat nou in kunnen gebruiken?

Ik gooide deze vraag op instagram en kreeg al snel leuke reacties: ‘ Het is een smaakmaker voor soepen en sauzen’.  ‘In Tunesië wordt het gegeten als salade met olijfolie en verse tonijn.’  ‘Als vervanging van sambal’.

Okee, daar kan ik wel wat mee. 
Ik besloot het te gebruiken als smaakmaker voor mijn pittige bonen met feta. Dat gerecht is geïnspireerd op een recept van Bill Granger. Een heerlijke vegetarische bonenschotel. 

Je kookt de kidneybonen in een simpele basissaus van tomatenblokjes, ui, knoflook, komijn en een beetje bruine suiker. Daar roer je een flinke theelepel groene Harissa doorheen. Dan het geheel op smaak brengen met zout, peper en limoensap. Wat ringetjes bosui, verse koriander en feta eroverheen en klaar ben je. Lekker met rijst of als vulling voor een tortilla.

Ik vind zelf vooral de combinatie met feta erg leuk. Om het geheel een extra gezond tintje te geven serveerde ik er volkoren tortilla’s bij. Eveneens meegenomen van de Nederlandse appie. Hier in Frankrijk heb ik ze namelijk nog nergens gezien. Ik ga dit gerecht zeker vaker maken. Een prima meatless maaltijd.

Pittige bonen met feta

Voorbereidingstijd45 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 ui gesnipperd
 • 2 tenen knoflook
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
 • 2 theelepels bruine basterdsuiker
 • 125 ml water
 • 2 blikken kidneybonen 2 x 400gr, afgegoten en afgespoeld
 • 1 volle theelepel groene harissa
 • sap van 1 limoen
 • zout & peper
 • 100 gram feta
 • 2 bosuitjes in ringen gesneden
 • verse koriander naar smaak

Voor erbij

 • - rijst of volkoren tortilla's

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Giet de olie in een braadpan op halfhoog vuur. Voeg de ui toe en smoor 5 minuten tot hij zacht en glazig is. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg ook komijnpoeder toe. Smoor alles nog 1 minuut.
 • Giet de tomatenblokjes in de pan en voeg basterdsuiker en 125ml water toe. Draai het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Draai, zodra het geheel kookt, het vuur weer laag. Laat de saus 10 minuten pruttelen.
 • Roer de kidneybonen erdoor en breng op smaak met zout en peper. Doe de deksel op de pan en zet in de oven. (je kan ook de inhoud in een ovenschaal gieten, afdekken met aluminiumfolie en zo in de oven zetten). Laat de bonenschotel 30 minuten garen.
 • Haal de bonenschotel uit de oven en roer de Harissa en het limoensap erdoor. Voeg indien nodig nog wat zout en/of peper toe.
 • Schep de bonen op een tortilla (of op de rijst). Verdeel de ringetjes bosui over de bonen. Verkruimel de feta boven de borden. Tot slot nog wat fijngehakte verse koriander naar smaak toevoegen (ik hou zelf ongeveer 1 eetlepel per portie aan). Bon appetit!

Opmerking

Adapted from Bill Granger

3 Comments

 1. Frenk van Mierlo

  januari 24, 2018 at 3:35 pm

  Tja zou ik eens kunnen proberen !

  Reply
 2. Nannette

  januari 24, 2018 at 4:20 pm

  Beste Lisette, heel toevallig kom ik op je site doordat ik een recept zocht voor een echte Franse tomatentapenade. Wat leuk dat je èn in Frankrijk woont èn een BenB hebt en blogt. De ultieme Franse droom van velen. Ik lees je recept dat je volgens mij net geplaatst hebt. Heerlijk natuurlijk met Harissa. Ik ken ook de rode en de groene eigenlijk niet, terwijl ik altijd bij AH mijn boodschappen doe, maar in een kleinere winkel. ik heb een vraag over je recept. Waarom laat je dit gerecht niet gewoon op je gasfornuis stoven ipv van in de oven? Is het alleen om het voordeel dat je er dan geen omkijken naar hebt of heb je andere redenen? Ik hoop dat je hier antwoord op geeft. Succes met je bedrijf en je blogs en vast bedankt. Hartelijke groet, Nannette

  Reply
  • Lisette

   januari 30, 2018 at 1:47 pm

   Hi Nannette, dank voor je lieve bericht. Ik zet het vooral in de oven om het gelijkmatiger te garen en inderdaad ook om er geen omkijken naar te hebben. Je kunt het uiteraard ook op het fornuis laten stoven. Dan zou ik het op laag vuur op het kleinste pitje doen, af en toe roeren en waarschijnlijk heeft het dan ook nog wat langer nodig. Kwestie van uitproberen. Veel groetjes uit Frankrijk, Lisette

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress