Onze Franse Keuken

Spanakopita

Voorgerecht | november 14, 2017 | By

Lang, lang geleden, startte ik mijn werkende leven in de horeca. Als serveerster bij een Grieks restaurant. Een héle grote zaak, waar het vooral in het weekend knetter druk was. We verwelkomden de gasten met een ‘Ouzo’ van het huis. Het standaard antwoord dat ik van mensen kreeg, bij mijn vraag of ik een glaasje kon aanbieden, was: ‘Ouzo?’ – ‘Hoezo?’.. Nou, dat geeft het gemiddelde niveau wel aan denk ik… Het was eerder partij lopen voor bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeesten, dan gezellig tafeltje voor tafeltje bestellingen opnemen. Ach, je moet ergens beginnen, toch?!

Het grote voordeel van dit baantje was echter wel, dat ik superlekker Grieks eten voorgeschoteld kreeg tijdens het personeelseten. Giros, souvlaki, moussaka, dolmades, baklava en mijn persoonlijke favoriet ‘Bekri Meze’. Thuis probeerde ik de recepten na te maken – met zeer wisselend succes. Deze ‘wannabe’ versie van de spanakopita valt, wat mij betreft, in de categorie ‘geslaagd’.  

Spanakopita is een Grieks gerechtje van filodeeg, spinazie en feta. Te serveren als een soort taartpunt, als vierkante blokken (dat was het geval in het restaurant, waar het per braadslee tegelijk gemaakt werd en werkelijk niet aan te slepen was), of in de vorm van een flapje. Ik maak altijd de laatste variant – driehoekjes dus. Eén per persoon volstaat als volwaardig voorgerecht. Ik serveer er een plakje citroen bij. Pers een beetje over je knapperige hapje en genieten maar.

 

Spanakopita

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd25 minuten
Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 6 filodeegvellen
  • 300 gram spinazie
  • 100 gram feta
  • 1 ei
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 1 - 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • flinke snuf nootmuskaat vers raspen van bolletje
  • versgemalen peper
  • olijfolie
  • voor het serveren: schijfjes citroen

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zet een bakplaat klaar, bedekt met bakpapier.
  • Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en roerbak de spinazie, totdat deze mooi geslonken is. Kieper de spinazie in een vergiet en laat goed uitlekken. Druk met een lepel het extra vocht zo goed mogelijk uit de spinazie. Stort de spinazie op een snijplank en hak het fijn. Doe de fijngehakte spinazie in een kom.
  • Verwarm een beetje olijfolie in een ander pannetje en voeg ui toe. Pers de knoflook uit boven de pan en bak de stukjes ui, totdat ze mooi glazig zijn. Voeg het toe aan de spinazie.
  • Breek het ei boven de kom met spinazie en schep de crème fraiche erbij.
  • Verkruimel de feta boven de kom en voeg royaal versgeraspte nootmuskaat en gemalen peper toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Dan zijn we nu klaar om de pakketjes te maken: Giet wat olijfolie in een kommetje. Leg een vel filodeeg op je werkblad en smeer het in met olijfolie (vaak gebruikt men een kwastje, maar het kan ook gewoon met je vingers hoor - werkt net zo goed). Vouw het vel vervolgens horizontaal. Dus de onderste punten op de bovenste - zodat je een mooie rechthoek krijgt. Leg vervolgens op de rechterkant van je rechthoek een flinke eetlepel van het spinaziemengsel. Pak de rechteronderpunt en vouw die naar de linkerbovenhoek over het mengsel heen - je hebt nu dus een driehoekje die het hele mengsel afdekt. Pak vervolgens de rechterbovenpunt en vouw die voorzichtig horizontaal naar links, terwijl je zorgt dat het spinaziemengsel mooi binnen het driehoekje blijft. Nu heb je dus weer een driehoekje, maar dan met de schuine kant linksonder. Smeer het driehoekje weer in met een beetje olijfolie en vouw vervolgens de rechterbovenkant naar linksonder. Daarna de rechteronderpunt horizontaal weer naar links. Tada...je driehoekje is klaar. (je houdt waarschijnlijk nog een reepje deeg over, na deze laatste vouwbeurt. Vouw die er gewoon mooi omheen, of knip hem af - kan ook). Nog een beetje olijfolie over de bovenkant en voorzichtig op de bakplaat leggen. Herhaal dit proces voor de andere 5 pakketjes.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak 10 minuten. Serveer met een schijfje citroen. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from Focus on Flavour - Belinda Berry

3 Comments

  1. Nancy

    november 14, 2017 at 11:36 am

    Ik heb een vraag : kan je deze van te voren maken en later afbakken ?

    Reply
    • Lisette

      november 14, 2017 at 12:00 pm

      Hi Nancy, ja dat kan. Dan maak je de flapjes. Sla de laatste stap over (dus bovenlaagje nog niet bestrijken met olijfolie) en dek je de bakplaat af met aluminiumfolie en zet je het zo in zijn geheel in de koelkast. Even een kwartiertje voor het bakken uit de koeling halen, een beetje olijfolie op de bovenkant van de flapjes smeren en dan afbakken.

      Reply
      • Nancy

        november 14, 2017 at 12:05 pm

        Bedankt, dat ga ik dan doen, groetjes Nancy

        Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress