Selderijsoep met kerrie-appel ‘croutons’
De drukke decembermaand staat voor de deur. Ook dit jaar hoop ik jullie weer te kunnen inspireren met lekkere en originele tips voor het kerstdiner. Ik ben nog volop recepten aan het testen. Momenteel vooral erg druk met soepen. Dat vind ik zelf altijd een ideaal voorgerecht. Bovendien kan je het de dag van tevoren al maken. Wel zo praktisch.
Het testen verloopt niet zonder slag of stoot. Zo viel mijn doperwt soepje met munt helaas nogal tegen. Ik mistte echt een ‘zuurtje’ en ondanks mijn pogingen om het geheel op te halen door limoenrasp en andere zaken toe te voegen, bleef het resultaat teleurstellend. Ik zit nog te twijfelen, of dat recept een herkansing waard is. Zo ja, dan zien jullie hem binnenkort langskomen….
Deze soep vind ik in ieder geval wel een aanrader. Je maakt hem van 2 soorten selderij: Knolselderij en bleekselderij. Wat hem heel origineel maakt, is dat je hem serveert met wat in kerrie gebakken appelstukjes. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit. Ze zijn ook echt onmisbaar, want ze geven net dat mooie zoet-kruidige accentje, waardoor je een hele mooie balans van smaken krijgt.
Ik maak de soep met kippenbouillon, maar voor een vegetarische versie kan je dat uiteraard vervangen door groentebouillon. Het recept komt uit het fantastische kookboek ‘around my French table’ van Dorie Greenspan. Deze soep is heel apart, maar tegelijkertijd wel toegankelijk genoeg. Een verrassing voor je gasten, zonder dat het té exotisch wordt – If you know, what I mean….
Deze soep heeft een plekje verovert op mijn ‘Kerstsoep – top 5’ lijst. Die lijst post ik in december.
Oh – en voor ik het vergeet. Ik heb ook weer nieuwe filmpjes op mijn youtube kanaal gezet, waaronder mijn eerste echte vlog – (ahhhhh – doodeng…) waarin ik uitleg, waarom ik überhaupt ben gaan vloggen…Benieuwd? Klik dan HIER
Selderijsoep met kerrie-appel 'croutons'
Ingrediënten
- 3 stengels bleekselderij met blad
- 400 gram knolselderij = halve knol
- 2 uien
- 2 goudrenetten
- klontje boter
- 1 eetlepel tijmblaadjes het liefst vers, maar gedroogd werkt ook
- 1 laurierblaadje
- 1,25 liter kippenbouillon (of groentebouillon voor een VEGA variant)
- zeezout & versgemalen peper
Voor de kerrie-appels croutons
- 2 goudrenetten
- 1/2 tot 1 theelepel kerriepoeder
- klontje boter
Bereiding
- Snij de bleekselderijstengels en het blad in kleine stukjes. Schil de knolselderij en snij ook de knol in kleine blokjes. Schil en snipper de uien. Schil de goudrenetten, verwijder de klokhuizen en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Verwarm een klontje boter in een soeppan en voeg bleekselderij, ui en appel toe. Voeg royaal zout en peper toe en kook het geheel al roerend een minuut of 5, totdat de stukjes ui mooi glazig zijn.
- Voeg dan de knolselderij toe, samen met de tijm en het laurierblaadje.
- Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Draai zodra het geheel kookt, het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat alles 30 minuten pruttelen.
- Verwijder het laurierblaadje en pureer de soep in kleine hoeveelheden mooi glad.
- (ik giet een deel in een maatbeker, pureer het met een staafmixer en giet het vervolgens in een klaarstaande 2e pan - dat herhaal ik, tot alles gepureerd is - zo'n 3 à 4 sessies).
- Roer de gepureerde soep nog even goed door. Proef hem en breng, indien nodig, verder op smaak met nog wat zout en peper.
Voor de kerrie-appel croutons.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Verwarm een klontje boter in een grote koekenpan en kieper de appel erbij. Voeg een halve theelepel kerriepoeder toe en roerbak de appel kort. Een minuut of 2 volstaat. Proef de stukjes en voeg indien nodig nog een beetje extra kerrie toe. Ik zou echt max. 1 theelepel in het totaal doen, want anders gaat de kerrie overheersen in de soep en dat is nou net niet de bedoeling.
Voor het serveren
- Schep de soep in de borden en plaats in het midden van ieder bord een ruime eetlepel kerrie-appel croutons. Bon appetit!
Carolien
december 18, 2017 at 6:52 pmHeerlijke soep op zich al, maar de kerrieappeltjes geven wel een heel lekker accent. Knolselderij is eigenlijk een heerlijke groente, maar je denkt al snel aan erwtensoep. Daarom is dit recept wel heel leuk om knolselderij eens anders te leren kennen. We vonden het allemaal erg lekker.