Onze Franse Keuken

Pompoenchili met chorizo

Stoofgerecht, Vlees | november 30, 2017 | By

Het is weer tijd voor de maandelijkse Foodblogswap. Voor degenen onder jullie, die niet bekend zijn met dit fenomeen: Bij de foodblogswap mag je een recept uitkiezen van een toegewezen foodblog. Vervolgens is het de bedoeling, dat je het gerecht zelf klaar maakt en daar een geheel eigen draai aan geeft. Ik vind de swap altijd een ideaal moment om eens een kijkje te nemen op andere foodblogs. Iets dat er, door de drukte van alle dag, nog wel eens bij inschiet.

Deze keer mocht ik iets kiezen van foodblog – ‘Ellouisa Cooking‘. Ik volg haar blog al jaren en kijk ook graag haar Youtube filmpjes. Zelf ben ik natuurlijk nog volop aan het ontdekken hoe dat video-gebeuren allemaal werkt, maar deze dame is zeer ervaren. Zij maakt al ruim 3 jaar kookvideo’s en heeft er meer dan 120 online staan. Wow – nou dan heb ik nog wel even te gaan 🙂

Op haar blog vond ik al vrij snel het recept, dat ik wilde maken. Een pompoen chili. Ik zag namelijk gelijk voor me, hoe ik er mijn eigen draai aan kon geven. “Chorizo”, schoot door mijn hoofd. Dat vind ik altijd een heerlijke combinatie met pompoen. Op die manier kan ik de chili ook gelijk de ‘bite’ geven, die ik zoek.

Net als Ellouisa serveer ik deze pompoenchili met rijst. Een schep Griekse yoghurt erover zorgt voor een onmisbaar fris-romig accent. Ik verkruimel er nog wat tortillachips over voor een knappertje. Dat maakt het helemaal af. We hebben zitten smullen.

Van Arjan mag er de volgende keer zelfs nog wat gehakt door. Ok, dan doen we dat toch?! Dan voeg ik gelijk een beetje mais toe. Lijkt me ook lekker…Of misschien wat guacamole erbij….Je leest het al, wij gaan hem zeker nog vaker eten. In allerlei varianten. Pompoenchili it is…hier in Frankrijk. Bedankt voor de inspiratie Ellouisa.

Pompoenchili met chorizo

Totale tijd30 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 50 gram ontbijtspek dunne plakjes
  • 1 rode paprika in kleine blokjes
  • 300 gram pompoen geschild en in blokjes
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 100 gram chorizoworst
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik kidneybonen 200 gram
  • 1 blik kikkererwten 200 gram
  • 150 ml groentebouillon
  • versgemalen peper en desgewenst wat zout

Voor het serveren

  • gekookte rijst
  • fijngehakte peterselie
  • Griekse yoghurt
  • Tortillachips naturel

Bereiding

  • Pel en snipper de ui en snij de bleekselderij in kleine stukjes.
  • Verwarm een beetje olijfolie in een stoofpan en voeg ui en bleekselderij toe. Knijp de knoflook uit boven de pan en roerbak alles op middenhoog vuur een minuut of 3.
  • Snij de plakjes ontbijtspek in kleine stukjes en doe ze in de pan. Bak de spek even 1 minuutje mee.
  • Voeg dan de paprika en pompoenblokjes toe, samen met het komijnpoeder.
  • Snij de chorizoworst in plakjes. Pak vervolgens de helft van de plakjes en snij die in kleine blokjes (ik snij ieder plakje in vieren). Zo heb je de chorizo dus deels in plakjes en deels in kleine stukjes. Doe alle chorizo in de pan en roer alles goed door.
  • Giet de tomatenblokjes en de bouillon in de pan, roer en breng het geheel aan de kook. Draai, zodra het geheel kookt, het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat het 15 minuten pruttelen.
  • Giet de kikkererwten en kidneybonen uit het blik in een vergiet en spoel even af met koud water. Laat goed uitlekken.
  • Haal na een kwartiertje de deksel van de pan en voeg de uitgelekte kikkererwten en kidneybonen toe. Roer alles goed door, draai het vuur hoog en breng het geheel weer aan de kook. Draai het vuur, zodra de chili kookt, weer laag en laat alles (zonder deksel!) nog 10 minuten pruttelen. Proef en breng op smaak met versgemalen peper. Ik voeg zelf geen zout toe, want ik vind het door het spek en de chorizo al zout genoeg, maar dat kan je uiteraard zelf het best beoordelen.

Voor het serveren

  • Verdeel de rijst en chili over de borden. Schep er een volle eetlepel Griekse yoghurt op. Verkruimel er wat tortillachips over en garneer het geheel met een beetje fijngehakte peterselie. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from Ellouisa cooking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress