Onze Franse keuken

Walnoten cake met peer

Desserts, Taart | september 30, 2017 | By

Zo, de maand is weer omgevlogen. Deze laatste blogpost van september staat in het kader van de foodblogswap. Dit keer mocht ik iets maken van het foodblog van Marco & Véronique, genaamd ‘ohmydish’. Deze twee foodies schrijven al jaren op hun engelstalige blog ‘ohmydish.com’. In 2016 besloten ze om ook een Nederlandse versie in het leven te roepen. Een site met ontzettend veel recepten – 958 om precies te zijn. Knap lastig om iets uit te kiezen. De ene na de andere verleidelijke food-foto klikte ik aan. Na eerst uitgebreid te hebben rondgeneusd, kwam ik uit bij hun ‘hazelnoten cake met peer’.

Kijk, daar kan ik wel een mooie variant van maken, dacht ik gelijk. Bij een foodblogswap is het namelijk de bedoeling, dat je een eigen draai geeft aan het gekozen recept. Dus verving ik de hazelnoten door een combinatie van walnoten en amandelen. Ook voegde ik wat citroenrasp toe, voor een fris accentje. Ik vond het idee om de cake in een ronde vorm te bakken heel leuk. Dat voorbeeld heb ik gewoon gevolgd.

Het resultaat? Een heerlijke herfstcake. Ik dacht aanvankelijk, dat hij erg machtig zou zijn, maar dat viel juist ontzettend mee. Heel verrassend. Hij is ook zeker niet droog, mede dankzij de smeuïge stukjes peer. Bovendien ziet hij er prachtig uit. Zeg nou zelf, is het geen plaatje?!..

 

Wil je hem zelf ook eens bakken? Hier is mijn recept:

Walnoten cake met peer

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd40 min
Porties: 12
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 6 peren
  • 225 gram ongezouten roomboter + extra voor invetten bakvorm
  • 225 gram suiker + 2 eetlepels extra
  • 1 snufje zout
  • 6 eieren
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel + extra voor bakvorm
  • rasp van 1 citroen
  • 100 gram gemalen walnoten ik maal de walnoten fijn in een keukenmachine
  • 100 gram gemalen amandelen oftewel amandelpoeder

Overig

  • een bakvorm: ik gebruik een ronde vlaaivorm - ideaal en ziet er heel mooi uit.
  • een beetje slagroom en/of een bolletje vanille ijs maken deze cake extra lekker 🙂

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Vet je bakvorm in met een beetje boter. Schep er een eetlepel bloem/bakmeel in en verdeel dit goed over de hele vorm - op die manier blijft je cake na het bakken niet/minder aan de vorm kleven.
  • Snij de boter in blokjes en meng dit samen met de suiker in je keukenmachine tot een gladde massa.
  • Voeg een snufje zout toe en vervolgens 1 voor 1 de eieren. Zet de machine af en toe even stil om met een spatel de randen los te schrapen, zodat alles beter mengt.
  • Zet dan de machine op een lage stand en voeg de citroenrasp en het bakmeel toe. Zet, als dit gemengd is, de machine stil en schep met een spatel de gemalen walnoten en amandelen door het beslag. Het is een vrij stug beslag, maar dat is ok. No worries - komt goed. Schep het beslag in een ronde vorm (ik gebruik een vlaaivorm).
  • Snij de peren in vieren, verwijder de klokhuizen en schil de partjes. Snij de partjes in de lengte in plakjes. Duw de plakjes in een mooie cirkel in het beslag. Ze mogen elkaar een beetje overlappen. Bestrooi de taart met 2 eetlepels suiker en schuif hem in het midden van de oven.
  • Bak de taart 30 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen, voordat je hem serveert. Desgewenst (ik zou het zeker doen) met een toefje slagroom en/of een bolletje vanille ijs. Enjoy!

Opmerking

Adapted from Ohmydish.nl

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    oktober 2, 2017

    Toprecept! Ik vond de taart er zo mooi uitzien (en ik had nog aardig wat La Panacée-walnoten liggen), dus gisteren gelijk de keuken in. Helaas was mijn vlaaivorm niet groot genoeg, dus hoppa – in de springvorm. Moest ie natuurlijk wel wat langer in de oven – beetje pielen met een stuk alufolie tegen de verbranding – maar het was het wachten waard. Echt superlekker! Deze gaat in de vaste collectie 🙂
    Dikke kus,
    Clau

    • Leave a Reply

      Stans
      oktober 7, 2018

      Goed gelukt, maaaaaar bij mij werd de cake in het midden niet gaar, dus temp verlaagd, even met alufolie bedekt, toen nog noet gaar, nog een half uur erbij, en nou is het een plaatje

  2. Leave a Reply

    Petra Burik
    oktober 7, 2017

    De taart ziet er heerlijk uit hoor, staat nu op mijn lijstje om uit te proberen 🙂

  3. Leave a Reply

    Diana
    oktober 14, 2017

    Vandaag gebakken en het resultaat is heerlijk?

    • Leave a Reply

      Lisette
      oktober 17, 2017

      Oh wat fijn Diana – bedankt voor je berichtje

  4. Leave a Reply

    Ruth
    november 10, 2017

    Heb zulke goeie ervaringen met je recepten. Deze ga ik vandaag uitproberen.
    Bedankt!

    • Leave a Reply

      Lisette
      november 13, 2017

      Wat fijn Ruth – ik hoop dat deze ook in de smaak gevallen is.

  5. Leave a Reply

    Jenny
    februari 10, 2018

    Recept ziet er heerlijk uit! Wel één vraagje, hoe groot was de vlaaivorm die je hebt gebruikt voor deze cake?

    • Leave a Reply

      Lisette
      februari 12, 2018

      Dank je wel Jenny – ik gebruik een vlaaivorm van 24cm. Groetjes uit Frankrijk

  6. Leave a Reply

    Astrid
    september 29, 2018

    Heerlijk recept. Smaakt heerlijk,juist in deze tijd van het jaar.

Leave a Comment