Onze Franse keuken

Franse kip uit de oven

Franse klassieker, Kip | april 5, 2017 | By

Afgelopen weekend hebben wij deze Franse kip uit de oven gegeten. Marie wilde graag kip eten en ik wilde vooral geen gedoe. Dus kieperde ik wat aardappelen, tomaat, rode ui en aubergine in een braadslee. Strooide daar een bak kruiden over legde er vervolgens de kip bovenop. Een soort geïmproviseerde ovenschotel. Typisch ‘boerenkeuken’ voedsel. Alles in één keer in de oven. Lekker met zijn viertjes aan tafel en genieten maar.

Ik knip de kip open en druk hem plat. Op die manier gaart het geheel veel sneller. Die handige tip heb ik van Nigella. Daardoor hoeft het geheel slechts 45 minuten in de oven en is alles goed gaar en heerlijk mals. Ik vind dit nou echt een fijne familiemaaltijd voor een ‘luie’ dag.

Franse kip uit de oven

Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd45 min
Totale tijd50 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 4 aardappelen
  • 3 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 aubergine
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 citroen
  • 2 takjes tijm
  • olijfolie
  • out & versgemalen peper
  • 2 eetlepels honing

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappelen. Snijd in grove blokken en kook even 5 minuten om het 'harde' eraf te halen. Giet ze af en kieper ze in een braadslee.
  • Snijd de tomaten in vieren en de rode ui in grove stukken.
  • Snijd de aubergine in de lengte in drie lagen en die vervolgens in grove blokken.
  • Doe de tomaat, rode ui en aubergine ook in de braadslee.
  • Meng de salie, rozemarijn,tijm basilicum en zeezout in een kommetje en strooi dit mengsel vervolgens over de groente in de braadslee.
  • Leg de kip met zijn ruggengraat naar boven op een werkplank. Knip de kip doormidden door haar met een wildschaar langs de ruggengraat open te knippen. Druk de kip goed plat en leg haar op de aardappelen. Klem de twee takjes tijm tussen de poten. Smeer de kip in met olijfolie en knijp de citroenhelften over de kip uit. Snijd de uitgeknepen helften vervolgens in stukken en doe die bij de groente in de braadslee. Bestrooi de kip royaal met zout en versgemalen peper en besprenkel met honing.
  • Schuif de braadslee in de oven en laat alles 45 minuten garen. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Rita
    april 6, 2017

    Hahaha, heerlijk! Kieperen en strooien: helemaal mijn ding. Morgen ligt de kip op deze manier in de oven.

  2. Leave a Reply

    iris
    september 26, 2017

    Ik heb net ook gekieperd en gestrooid. Echt briljante tip om de kip te knippen en de gaartijd te verkorten. Ze ligt nu lekker te garen!

    • Leave a Reply

      Lisette
      september 28, 2017

      Hi Iris – ik zeg ‘goed bezig’ :-). Eet smakelijk voor straks.

    • Leave a Reply

      Lisette
      maart 26, 2018

      Dank je Annelies – fijn dat het gesmaakt heeft.

      • Leave a Reply

        Sonja
        maart 3, 2021

        Goedemorgen Lisette,
        Een klein vraagje. Kan dit recept ook met kipfilet. Hier inhuis moeten ze geen botjes hebben. 😃

        • Leave a Reply

          Lisette
          maart 10, 2021

          Hi Sonja – nee ik zou dit echt niet kipfilet doen, want dat droogt uit. Wat ik zelf doe – ik maak de kip klaar op genoemde wijze en pluk de kip dan vervolgens in de keuken – op die manier eet niemand botjes (zijn onze meiden ook geen fan van), maar heb je wel super malse kip.

    • Leave a Reply

      Lisette
      juni 22, 2018

      Dank voor je reactie Jolanda. Fijn, dat jullie het lekker vinden.

Leave a Comment