Franse kip uit de oven
Afgelopen weekend hebben wij deze Franse kip uit de oven gegeten. Marie wilde graag kip eten en ik wilde vooral geen gedoe. Dus kieperde ik wat aardappelen, tomaat, rode ui en aubergine in een braadslee. Strooide daar een bak kruiden over legde er vervolgens de kip bovenop. Een soort geïmproviseerde ovenschotel. Typisch ‘boerenkeuken’ voedsel. Alles in één keer in de oven. Lekker met zijn viertjes aan tafel en genieten maar.
Ik knip de kip open en druk hem plat. Op die manier gaart het geheel veel sneller. Die handige tip heb ik van Nigella. Daardoor hoeft het geheel slechts 45 minuten in de oven en is alles goed gaar en heerlijk mals. Ik vind dit nou echt een fijne familiemaaltijd voor een ‘luie’ dag.
Franse kip uit de oven
Ingrediënten
- 1 kip
- 4 aardappelen
- 3 tomaten
- 1 rode ui
- 1 aubergine
- 1 theelepel gedroogde salie
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel grof zeezout
- 1 citroen
- 2 takjes tijm
- olijfolie
- out & versgemalen peper
- 2 eetlepels honing
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de aardappelen. Snijd in grove blokken en kook even 5 minuten om het 'harde' eraf te halen. Giet ze af en kieper ze in een braadslee.
- Snijd de tomaten in vieren en de rode ui in grove stukken.
- Snijd de aubergine in de lengte in drie lagen en die vervolgens in grove blokken.
- Doe de tomaat, rode ui en aubergine ook in de braadslee.
- Meng de salie, rozemarijn,tijm basilicum en zeezout in een kommetje en strooi dit mengsel vervolgens over de groente in de braadslee.
- Leg de kip met zijn ruggengraat naar boven op een werkplank. Knip de kip doormidden door haar met een wildschaar langs de ruggengraat open te knippen. Druk de kip goed plat en leg haar op de aardappelen. Klem de twee takjes tijm tussen de poten. Smeer de kip in met olijfolie en knijp de citroenhelften over de kip uit. Snijd de uitgeknepen helften vervolgens in stukken en doe die bij de groente in de braadslee. Bestrooi de kip royaal met zout en versgemalen peper en besprenkel met honing.
- Schuif de braadslee in de oven en laat alles 45 minuten garen. Bon appetit!
Rita
april 6, 2017 at 7:20 pmHahaha, heerlijk! Kieperen en strooien: helemaal mijn ding. Morgen ligt de kip op deze manier in de oven.
Lisette
april 8, 2017 at 6:34 pmEn?? Heeft het gesmaakt?
iris
september 26, 2017 at 5:33 pmIk heb net ook gekieperd en gestrooid. Echt briljante tip om de kip te knippen en de gaartijd te verkorten. Ze ligt nu lekker te garen!
Lisette
september 28, 2017 at 4:35 pmHi Iris – ik zeg ‘goed bezig’ :-). Eet smakelijk voor straks.
Annelies
maart 10, 2018 at 8:35 pmWas heerlijk
Lisette
maart 26, 2018 at 10:36 amDank je Annelies – fijn dat het gesmaakt heeft.
Sonja
maart 3, 2021 at 11:19 amGoedemorgen Lisette,
Een klein vraagje. Kan dit recept ook met kipfilet. Hier inhuis moeten ze geen botjes hebben. 😃
Lisette
maart 10, 2021 at 9:47 amHi Sonja – nee ik zou dit echt niet kipfilet doen, want dat droogt uit. Wat ik zelf doe – ik maak de kip klaar op genoemde wijze en pluk de kip dan vervolgens in de keuken – op die manier eet niemand botjes (zijn onze meiden ook geen fan van), maar heb je wel super malse kip.
Daniëlle van den Berg
maart 4, 2023 at 9:13 amWij maken het regelmatig met kippendijen. Het gerecht is supersappig, de kip blijft dat ook! Kan prima zonder bot.
Lisette
maart 5, 2023 at 2:54 pmHeerlijk!
Jolanda
juni 21, 2018 at 7:05 pmApart, lekker en gemakkelijk klaar te maken!
Lisette
juni 22, 2018 at 9:12 amDank voor je reactie Jolanda. Fijn, dat jullie het lekker vinden.