Onze Franse Keuken

Dadelkoekjes

Koekjes | februari 5, 2017 | By

De meiden hebben sinds vrijdag voorjaarsvakantie. Om dit te vieren, had ik ze beloofd om koekjes te bakken. Op zich natuurlijk een prima plan, ware het niet dat ik al een week wat grieperig ben. Dat is ook de reden, dat ik gisteren geen blog heb geschreven. Ik kon het gewoon even niet opbrengen. Marie en Annick hebben daar logischerwijs geen boodschap aan en dus vanochtend toch maar aan het bakken geslagen.

Het ging al met al best okee, op het feit na dat Annick een compleet ongebakken koekje in haar mond propte, toen ik even de andere kant opkeek. Sowieso verdwijnt koekjesdeeg hier altijd op miraculeuze wijze….

Ik wilde zelf eens dadelkoekjes maken. Uit Nederland had ik namelijk dadelstroop meegebracht. Die zag ik tijdens de kerst bij een rondje langs de schappen in de supermarkt ineens staan. Dat wilde ik wel eens testen. Ook had ik nog wat medjooldadels in de kast liggen (van mijn Ottolenghi kooksessies). We hebben een mooie verdeling gemaakt. Ik gebruikte een deel van het basisdeeg om mijn dadelkoekjes te testen. Door de andere helft van het deeg roerde ik wat chocoladepuntjes voor de ladies. Iedereen blij. Prima zondagochtend besteding met heerlijke koekjes als resultaat. Uiteraard hebben we ze gelijk geproefd. Deze dadelkoekjes zijn zeker een blijvertje. Fijne zondag allemaal en tot woensdag!

Dadelkoekjes

Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd15 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 225 gram gezouten roomboter koud en in blokjes
  • 140 gram gram suiker
  • 1 eigeel
  • 2 theelepels dadelstroop
  • 280 gram bloem + extra voor je werkblad
  • 1 snuf zout
  • 6 medjool dadels ontpit en in kleine stukjes gesneden

Bereiding

  • Meng de boter en suiker in een keukenmachine tot een lichtgele massa.
  • Voeg eigeel en dadelstroop toe en meng even goed.
  • Voeg bloem, zout en stukjes dadel toe en meng totdat zich een klont vormt in de machine.
  • Zet de machine stil, haal de klomp deeg uit de kom en rol tot een bol. Pak de bol in met huishoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Voorzie je werkblad van een beetje bloem. Haal de bol uit de oven en rol tot een halve cm dikke plak. Steek koekjes uit met vormpjes en leg die op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes zo'n 15 minuten. Check even of ze al mooi lichtbruin zijn. Zo niet, doe ze dan nog 1 à 2 minuten terug in de oven. Laat even afkoelen en genieten maar....

2 Comments

  1. Marleen

    februari 5, 2017 at 12:54 pm

    Wat een leuke snoetjes!! Nog bedankt voor je gezellige mail! Beterschap nog.. Lieve groetjes!

    Reply
    • Lisette

      februari 5, 2017 at 2:42 pm

      Dank je wel!

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress