Cougères – Franse kaassoesjes

Cougères zijn superluchtige Franse kaassoesjes. Men serveert ze hier bij de apéro. Het is dus, plat gezegd, een Franse borrelhap. Je kunt ze uiteraard gewoon zo los eten. Dan zijn ze lauwwarm het lekkerst. Ze worden wat specialer als je ze vult met een mousse. Denk aan geitenkaasmousse, een hammousse of wat dacht je van een zalmmousse. Ik zou zeggen, leef je uit. The sky is the limit. Ik maak de soesjes zelf trouwens altijd met vrij ‘zachte kazen’, een combinatie van Emmenthaler en Gruyère. Ze zijn dan net ‘kazig’ genoeg van smaak, zonder de vulling (welke je ook gebruikt) te overheersen.
Eerlijk is eerlijk. Je krijgt de soesjes niet cadeau. Het is wel echt even hard werken om ze te maken. Om luchtige soesjes te krijgen moet je namelijk roeren, roeren en nog eens roeren. Je maakt eerst een basisdeeg en daar moeten dan vervolgens vijf eieren doorheen. Ieder ei moet helemaal opgenomen zijn in het deeg, voordat je het volgende ei toevoegt. En – believe me – dat is best even pezen. Ik krijg er in ieder geval altijd een lamme arm van. Op het moment zelf denk ik, dat doe ik nooit meer, maar als ik dan die mooie bolletjes uiteindelijk vast heb, dan ben ik zo blij. Dat geeft gewoon een kick. Wat zijn ze mooi en, niet onbelangrijk, lekker.
Dit recept vond ik ooit in ‘Around my French table’ van Dorie Greenspan. Zij geeft nog een goede tip. Je kunt de soesjes heel makkelijk invriezen. Je maakt ze en legt ze op een bakplaat. In plaats van ze in de oven te schuiven, zet je de hele bakplaat in je vriezer. (klein detail – je hebt dus wel een grote vriezer nodig om dit uit te proberen- maar dat lijkt me duidelijk). Als ze zijn bevroren, pluk je de bolletjes van het bakpapier en doe je ze bij elkaar in een diepvrieszakje. Zo vries je ze in, tot gebruik. Dan een kwestie van oven voorverwarmen en direct vanuit de vriezer in de oven. Zo heb je dus altijd een voorraadje in huis. Handig voor onverwacht borrel-bezoek.
Probeer het gewoon een keertje uit – zo maak je ze:
Cougères
Ingrediënten
- 120 ml volle melk
- 120 ml water
- 113 gram ongezouten roomboter
- 1/2 theelepel zout
- 200 gram bloem
- 5 eieren op kamertemperatuur
- 75 gram Emmenthaler geraspt
- 75 gram Gruyère geraspt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Zet 2 à 3 bakplaten klaar, bedekt met bakpapier. (ik ga zelf altijd voor 3)
- Doe melk, water, boter en zout in een pan en breng het geheel aan de kook op hoog vuur.
- Voeg, zodra het mengsel kookt, de bloem in één keer toe. Verlaag het vuur tot middenhoog en roer je een ongeluk met een houten spatel. Je moet een minuut of 3 roeren, totdat het deeg mooi loskomt van de randen. Haal dan de pan van het vuur en zet het vuur uit.
- Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Let op: wacht iedere keer met het toevoegen van het volgende ei, totdat het huidige ei volledig is opgenomen. Als je een ei toevoegt ontstaan eerst een soort vlokken. Geen paniek, blijf roeren, totdat het deeg weer mooi en glad wordt. Voeg dan pas het volgende ei toe. Zo zal het voor alle vijf de eieren gaan en inderdaad- je arm doet pijn, maar kom op, even volhouden - het is voor een goed doel.
- Als alle eieren zijn toegevoegd dan heb je als het goed is een mooi glad, glanzend beslag (en een lamme arm). Voeg dan de geraspte kaas toe en roer dat ook nog even goed door het mengsel.
- Maak mooie knikkers van het beslag en leg ze op de bakplaat met tussenruimte (want ze rijzen in de oven). Dus 12 per bakplaat (als je uitgaat van 3). Dit is een kliederklusje, maar ach, hoort erbij.
- Schuif de bakplaten in de oven en draai de temperatuur gelijk terug naar 180 graden. Bak de soesjes 12 minuten. Draai dan de bakplaten even (voor gelijkmatige gering) en bak ze nog 12 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Eet ze zo of vul ze met een mousse naar keuze. Bon appetit!
Lioe
februari 11, 2017 at 10:02 pmDag Lissette. Wat een leuk recept. Trouwens, ik vind jouw recepten top! Heb er al veel gemaakt met succes. Wat betreft deze soesjes. Kan je ipv roeren met de hand (lijkt mij heeeeel zwaar) het in een keukenmachine roeren? Ik heb een Magimix met metalen mes en met plastic mes. Zandtaartdeeg voor bv appeltaart maak ik in korte tojd in de magimix en dat werkt heel goed
Het deeg wordt mooier dan kneden met de hand
Hoor graag jouw mening.
Lisette
februari 12, 2017 at 6:26 amHi Lioe, dank voor je lieve compliment.Ik maak ook bijna al mijn taart/koekjes deeg met de machine hoor. Als het makkelijk kan, dan kies ik daar altijd voor. Je zou het kunnen proberen voor deze soesjes, maar ik vrees dat het niet werkt. Als, dan zou ik in ieder geval voor een zacht (oftewel – plastic) blad gaan. Veel succes, groetjes uit Frankrijk, Lisette
Helen
februari 13, 2017 at 10:07 pmLisette moet je de eieren roeren terwijl de warmte bron aanstaat? Of van de warmte bron af.
Wil gauw aan de slag.
Lisette
februari 14, 2017 at 6:29 amHi Helen, van de warmtebron af. Ik zag inderdaad, dat dit niet duidelijk uit mijn beschrijving blijkt. Heb het gelijk aangepast. Nu staat het er ook expliciet bij in de receptbeschrijving. Dus, vuur uit en de pan van de warmtebron afhalen. Dan 1 voor 1 de eieren erdoor roeren. Bedankt voor je berichtje. Groetjes, Lisette