Onze Franse Keuken

Chermoula zalm uit de oven

Vis | februari 25, 2017 | By

Dit recept zit echt al jaren in mijn recepten-map. Ooit uit een Delicious geknipt volgens mij. Ik blader er regelmatig langs en dan denk ik ‘oh, lekker – die moet ik eens maken’. Vandaag eindelijk daad bij het woord gevoegd. Weer een item, dat ik van mijn lange ‘to-test’ lijst kan strepen. Ook een fijn gevoel.

Chermoula. Wat is dat nou eigenlijk? Chermoula is een marinade, die veel gebruikt wordt in de Noord-Afrikaanse keuken. Uiteraard zijn er veel varianten, maar een gemene deler is komijn, knoflook, olie, citroensap en koriander.

Dit is trouwens niet de eerste keer, dat ik over ‘chermoula’ schrijf. Ik heb er een paar jaar geleden een fantastisch recept van Ottolenghi mee gemaakt met aubergine. Dat recept is HIER terug te vinden. Ook een aanrader.

Voor dit gerecht smeer je zalmfilets in met de chermoula-marinade. Vervolgens gaar je ze, afgedekt met aluminiumfolie, in de oven. Heerlijk. Ik at dit als lunch met wat geroosterde groente en een frisse komkommersalade erbij. Je zou ook kunnen kiezen voor couscous, want dat is helemaal een topcombi. 

De mooie ‘recept-functie’ van mijn blog doet het trouwens nog steeds niet. Ik weet niet hoe ik het moet oplossen. Aangezien mijn persoonlijke ‘webmaster’ – Arjan dus –  momenteel in Nederland carnaval aan het vieren is, krijg je het recept ook vandaag op de ouderwetse manier. Bij deze:

Recept: Chermoulazalm uit de oven
4 personen

Ingrediënten:

– 4 zalmfilets van 150 à 200 gram (zorg voor stukken van gelijke grootte ivm garing)
– 2 teentjes knoflook
– 1 theelepel komijnpoeder
– 1 theelepel korianderpoeder
– 1/2 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel harissa
– plukje saffraandraadjes
– 2 eetlepels citroensap
– 10 gram koriander blaadjes & steeltjes (2 handjes)
– 10 gram muntblaadjes (2 handjes)
– 3 eetlepels olijfolie
– grof zeezout

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Zet een bakplaat klaar, bekleed met bakpapier.
– Maak de chermoula: doe knoflook, komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, harissa, saffraandraadjes, citroensap, koriander, munt en olijfolie in een keukenmachine en meng tot een pasta.
– Leg de zalmfilets met de velkant naar boven op je werkplank. Bestrooi ze royaal met zout en smeer ze in met de helft de chermoulamarinade. Leg ze vervolgens op dit ingesmeerde velkant naast elkaar op de bakplaat.
– Bestrooi de bovenkant van de zalmfilets ook royaal met zout en smeer ze in met de resterende helft van de chermoula.
– Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en schuif hem in de oven.
– Bak de zalmfilets max. 15 minuten (ik doe het zelf iets korter, maar hangt van de dikte van je zalmfilets en je oven af – ze moeten natuurlijk gaar zijn, maar ik hou persoonlijk het meest van ‘net’ gaar). Bon appetit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress