Onze Franse Keuken

Zalmrillette

Morgen is onze oudste jarig. Marie wordt alweer 5. Man wat vliegt de tijd. Ter voorbereiding voor het grote verjaardagsfeest heb ik vandaag de nodige uurtjes in de keuken doorgebracht. Eerste prioriteit was natuurlijk ‘de taart’. Mevrouw heeft een verzoek ingediend voor een aardbeien-charlotte. Tuurlijk – lekker praktisch, aardbeien in januari. Via de groothandel hebben we toch wat van die dingen op de kop weten te tikken en met de toevoeging van wat extra aardbeienjam is het eindresultaat volgens mij best ok. Morgen snijden we hem pas aan – dus we gaan het zien. Daarnaast heb ik ook nog maar even een ouderwetse appeltaart gebakken. Altijd goed en we verwachten best wat visite – dus met één charlottetaart komen we er niet….

Verder komt er familie lunchen en daarvoor heb ik vandaag, onder andere, deze zalmrillette gemaakt. Een rillette is eigenlijk een soort grove spread. Heerlijk op stokbrood of toastje. Rillettes zijn hier in de streek volop verkrijgbaar. De bekendste varianten, die met konijn en eend, haal ik vaak gewoon bij de supermarché. Deze visvariant maak ik zelf. Eigenlijk best eenvoudig en snel te maken. Je moet het vervolgens alleen een paar uurtjes koelen. In ons geval dus een nachtje. Het recept vond ik ooit in ‘Around my French table’ van Dorie Greenspan. Wij gaan hier morgen van smullen. Wil jij het ook eens maken? Zo maak je het:

Zalmrillette

Voorbereidingstijd15 minuten
Totale tijd3 uur
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 250 gram zalmfilet in kleine dobbelsteentjes gesneden
  • - 150 gram gerookte zalmfilet in kleine blokjes gesneden
  • - 1 citroen
  • - 1 spaanse peper
  • - 120 ml witte wijn
  • - 120 ml water
  • - 1 laurierblaadje
  • - Theelepel zwarte peperkorrels
  • - 3 takjes platte peterselie
  • - 2 lenteuitjes
  • - zout & peper
  • - 60 gram gezouten roomboter

Bereiding

  • - Haal met een dunschiller een stuk schil van je citroen en doe dit in een steelpan. Rasp de rest van de citroen met een fijne rasp en zet (samen met de citroen zelf) even apart.
  • - Halveer de spaanse peper. Verwijder de zaadjes. Doe 1/4 in de steelpan en snijdt 1/2 in zeer kleine stukjes (snipperen). Het 1/4 dat over is heb je verder niet nodig voor dit gerecht.
  • - Giet wijn en water in de steelpan. Voeg laurierblaadje, peperkorrels en 1/2 theelepel zout toe. Doe ook de takjes peterselie en het donkergroene deel van de lenteruitjes (in ringen gesneden) erbij. Breng het geheel aan de kook, draai dan het vuur zacht en laat 5 minuten pruttelen.
  • - Voeg dan de dobbelsteentjes zalmfilet toe en pocheer ze 1 minuut.
  • - Giet af, vis de dobbelsteentjes eruit en doe die in een ruime kom. (de achtergebleven groente gebruik je verder niet - is alleen voor het pocheren - weggooien dus).
  • - Prak de gepocheerde zalmfilet met een vork. Voeg dan de gerookte zalm toe. Snipper het resterende lichtgroene en witte deel van de lenteuitjes en voeg toe. Doe ook de citroenrasp en gesnipperde spaanse peper erbij. Knijp een halve citroen uit, voeg royaal zout en peper toe en hussel alles goed door elkaar.
  • - Laat de boter in een steelpannetje smelten en roer dit vervolgens goed door het zalmmengsel. Proef en breng indien nodig op smaak met extra citroensap, zout en peper. (let op: het mag niet te flauw zijn - dus zorg dat het stevig op smaak is).
  • - Schep het zalmmengsel in een paté-vorm (of rechthoekig bakje). dek goed af met huishoudfolie (dus gelijk op het zalmmengsel - zodat het hermetisch is afgesloten) en zet een paar uurtjes in de koelkast. Serveer met knapperig stokbrood of een toastje. Enjoy!

Opmerking

Adapted from Around my French Table - Dorie Greenspan

4 Comments

  1. Ankie

    januari 21, 2017 at 7:54 pm

    Hiep hiep hoera! Gefeliciteerd met jullie grote kleine meid. Maak er een gezellige dag van morgen en laat alles lekker smaken. Liefs, Erwin, Ankie, Femke en Fabienne

    Reply
    • Lisette

      januari 25, 2017 at 3:53 pm

      Dank je wel! Was een mooi feestje!

      Reply
  2. Nieneke

    januari 22, 2017 at 10:32 am

    Jeetje, 5 alweer! van harte gefeliciteerd en geniet ervan.
    Jack, Nieneke, Kees en Jannes

    Reply
    • Lisette

      januari 25, 2017 at 3:54 pm

      Ja, tijd vliegt! Dank voor de felicitaties. Hoop alles goed bij jullie.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress