Onze Franse Keuken

Pompoenburger

Broodjes, Lunch, Uncategorized | januari 18, 2017 | By

Deze burger kwam ik tegen in een Frans kooktijdschrift. De foto zag er zo uitnodigend uit, dat ik hem gewoon moest testen. Zij prezen het aan als een glutenvrije burger, want de pompoenschijven nemen de plek van het traditionele broodje in. Rooster wat plakken pompoen een kwartiertje in de oven. Leg vervolgens één plak op een bord. Besmeer die met een eetlepel grove mosterd. Schep daar dan wat ijsbergsla op. Dan volgt een plak, eveneens in de oven gegrilde, aubergine. Nu nog wat gebakken ui en spek en niet te vergeten de hamburger zelf met wat gesmolten kaas. Afdekken met een tweede pompoenschijf. Paar sesamzaadjes erover en smullen maar… 

Toegegeven: Het eet werkelijk voor geen meter. Ik kan deze burger in ieder geval niet netjes eten. Afhappen lukt niet goed, want ik krijg het geval gewoon simpelweg niet van boven tot onder in mijn mond (bij een Big Mac is dat nooit een probleem). Dat neemt niet weg, dat het één van de lekkerste burgers is, die ik ooit gegeten heb. De pompoenschijven geven het geheel een heerlijke romige smaak mee. Ook de plak aubergine zorgt voor extra smeuïgheid. Ik mis het brood en de traditionele sauzen absoluut niet. Dat wil wat zeggen, want ik ben een echte mayonaise en ketchup fan. Zeker als het om een broodje hamburger gaat. Kortom een leuk alternatief en zeker de moeite waard. Ook eens proberen? Zo maak je ze:

Pompoenburger

Voorbereidingstijd30 minuten
Porties: 2
Auteur: Onze Franse keuken

Ingrediënten

  • - 2 hamburgers
  • - 2 plakken gerookt ontbijtspek
  • - 1 flespompoen butternut
  • - 1 aubergine
  • - 4 sjalotten
  • - 2 plakken oude kaas
  • - 2 eetlepels grove mosterd
  • - 20 gram gezouten roomboter
  • - 2 theelepels geroosterde sesamzaadjes
  • - olijfolie
  • - fijngesneden ijsberg of little gem sla

Bereiding

  • - Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • - Snijd de smalle kant van de pompoen (dus waar geen pitten zitten) horizontaal in plakken van 1 cm dik. Je kunt de schil gewoon laten zitten bij dit type pompoen. Je hebt 4 plakken nodig.
  • - Leg ze naast elkaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat en doe op iedere plak een klein klontje boter.
  • - Snijd ook van de bovenkant van de aubergine twee horizontale plakken van 1 cm dik en leg ook die op de bakplaat. Sprenkel daar een beetje olijfolie over.
  • - Schuif de bakplaat in de oven en bak de pompoen en aubergine 15 minuten.
  • - Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • - Snijd de sjalotten in dunne plakjes.
  • - Verwarm een beetje olijfolie en het restant van de boter in een grote koekenpan en bak daar de plakken spek en uitjes in. Schuif ze daarna aan de kant en voeg de hamburgers toe. Bak de hamburgers en beleg ze aan het einde van de baktijd met een plak kaas. Zet het vuur uit. Jij kunt je nu bezig houden met de burgers bouwen, terwijl de kaas in de tussentijd rustig smelt.
  • - Zet twee borden klaar. Leg op ieder bord een plak pompoen. Besmeer de plakken met de mosterd (dus 1 eetlepel per plak - lijkt veel - maar valt serieus mee in het geheel - trust me).
  • - Leg er een beetje sla op. Bedek met een plak aubergine. Verdeel daar vervolgens gebakken spek en uitjes over.
  • - Schep de hamburger met gesmolten kaas erop. Dek af met de tweede pompoenschijf. Strooi de sesamzaadjes over de bovenkant en serveer. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from Marmiton

3 Comments

  1. Inge

    januari 20, 2017 at 6:49 pm

    Vanavond hebben we deze burgers gemaakt. We wisten niet wat we moesten verwachten, maar jouw introductie was zo enthousiast dat we nieuwsgierig werden. En het was heerlijk! Zo verrassend, het hele gezin heeft er van gesmuld. Dank voor dit en voor je andere recepten.

    Reply
    • Lisette

      januari 21, 2017 at 6:13 pm

      Hi Inge, wat leuk dat het bij jullie ook zo in de smaak is gevallen. Fijn weekend! Groeten uit Frankrijk, Lisette

      Reply
  2. Carolien

    januari 30, 2017 at 8:03 pm

    Leuk recept voor ‘hamburger anders’. De pompoen had ik te dik gesneden, dus wel 1 cm aanhouden! Volgende keer doe ik ook meer sjalotjes. Ik had tweemaal de hoeveelheden maar te weinig uitjes. Ook iets te weinig kaas. Hoeveelheid mosterd is heerlijk. Dus ik ga het zeker nog een keer maken op de goede manier. Lekker recept. Bedankt Lisette.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress