Onze Franse Keuken

Kabeljauw met citroen & ansjovis van Jamie

Vis | januari 11, 2017 | By

Vandaag een visgerecht. Supersimpel en van Jamie – dus altijd goed. Althans, dat is mijn mening. Ik vind eigenlijk al zijn recepten lekker. Deze komt uit één van zijn eerste boeken ‘Happy days met The Naked Chef’. Hij gebruikt griet, maar ik kies altijd voor kabeljauw. Gewoon omdat kabeljauwfilets hier altijd te koop zijn. Een moot griet (hier: ‘barbue’) heb ik nog niet vaak zien liggen. Je bedekt de filet met flinterdunne plakjes citroen. Dan leg je er wat ansjovisfilets en wat kappertjes op. Een beetje rozemarijnolie erover en hup 20 minuten in de voorverwarmde oven. Even 5 minuten laten rusten. Wat citroen erboven uitknijpen en genieten maar. Thanks Jamie! 

Ik heb het maar druk met het uitvoeren van mijn zelfopgelegde goede voornemens. Vorige keer vertelde ik al over mijn ‘favoriete boek herlees’ project. Daarnaast wil ik dit jaar vaker vis eten. Nou is het niet zo, dat ik weinig vis eet. Ik zou alleen graag mijn kookvaardigheden op dat gebied wat uitbreiden. Nu val ik te vaak terug op vertrouwde gerechten. Waarvan ik zeker weet, dat ze altijd goed uitpakken. Niveau – zalmfiletje in de oven. Ook garnalen, het recept van vandaag en tonijn verschijnen regelmatig op tafel. Hele vissen koop ik eigenlijk nooit, laat staan dat ik ze klaarmaak. Dat is gewoon nog wat onwennig.

Nou heb ik jaren geleden een kookcursus gevolgd en daar geleerd hoe ik vis moet fileren. Dat is allemaal toch wat weggezakt. Gisteren heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een tong gekocht. Op youtube eens even gekeken hoe ik die schoon moest maken. Dat was eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het vel liet zich vrij makkelijk verwijderen. Dan nog ingewanden eruit en de kop eraf, even bloemen en bakken in geklaarde boter. LEKKER! Na deze geslaagde testsessie (lees: lunch) heb ik nu de smaak te pakken. Komend weekend ga ik het nogmaals maken om er wat meer handigheid in te krijgen. Voor de meiden dan dus heerlijke verse vis. Ik zal foto’s maken en binnenkort hier op mijn blog laten zien hoe eenvoudig en maakbaar dat recept is. Wordt vervolgd..

 

Kabeljaus met citroen en ansjovis

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse keuken

Ingrediënten

 • 4 kabeljauwfilets 200 gram per stuk
 • 2 à 3 citroenen
 • 8 ansjovisfilets op olie
 • 2 eetlepels kappertjes
 • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
 • 6 eetlepels olijfolie
 • zeezout en versgemalen peper

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Meng de olijfolie en rozemarijn in een kommetje goed door elkaar.
 • Verdeel de helft van deze rozemarijnolie over de vis en bestrooi ze royaal met zout en peper.
 • Leg de stukken vis naast elkaar op een bakplaat.
 • Snijd de citroenen in flinterdunne plakjes (ik gebruik daarvoor een mandoline). Leg de citroenplakjes dakpansgewijs op de kabeljauw. Zo'n 3 plakjes per filet.
 • Leg daar dan vervolgens de ansjovisfilets op en verdeel ook de kappertjes erover.
 • Giet de rest van de rozemarijnolie over de stukken vis en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven.
 • Bak de kabeljauw 15-20 minuten (ik hou zelf 18 min aan). Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten. Knijp nog wat extra citroensap over de filets en serveer. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from Jamie Oliver

2 Comments

 1. Nicolette van der Wiel

  juli 3, 2019 at 7:55 am

  Wat een fantastisch recept! Had gisteren eters en dit voor het eerst gemaakt, zo simpel en eenvoudig maar wel maximaal effect!

  Reply
  • Lisette

   september 2, 2019 at 1:11 pm

   Hi Nicolette, ja leuk gerechtje hè?! Dat gevoel heb ik ook vaak bij Jamie’s recepten.

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress