Onze Franse Keuken

Homemade ‘zoete’ mosterd zonder suiker

Om te beginnen de allerbeste wensen voor 2017! Dat het maar een mooi jaar vol héérlijke uren in de keuken mag worden….Ik zie dat velen van jullie, net als ik, het goede voornemen hebben om aan het begin van in dit nieuwe jaar weer wat gezonder te gaan eten. Vooral de salades worden momenteel veel bekeken op mijn blog. In het kader van dit ‘detox’ achtige gebeuren heb ik een leuke tip: homemade ‘zoete mosterd’ zonder suiker. Ideaal als basis voor een vinaigrette (trouwens ook voor een marinade).

Zelf mosterd maken stond al langer op mijn experimenteer verlanglijstje. Yvette van Boven laat in haar mooie kookboek ‘Homemade’ zien, dat dit een vrij eenvoudig klusje is. Eerst zien dan geloven, denk ik dan – en dus ging ik aan de slag. Inderdaad heel simpel. Gewoon een kwestie van mosterdzaadjes laten weken in azijn. Dan samen met wat specerijen fijnmalen in je keukenmachine. Het goedje in een pot een paar weken op smaak laten komen in je voorraadkast. That’s it. Het resultaat is echt top. 

Ik wilde een ‘zoete’ mosterd maken, maar dan zonder suiker. Daarom gebruikte ik frambozenazijn. Dat geeft deze mosterd een mooi zoet smaakaccentje mee. Ik maal hem zo glad mogelijk, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur.

Dit recept is genoeg voor 1 volle (jam)pot van 370gram. Minimaal twee weken laten staan en voilà – je eigen mosterd. Hoe cool is dat?!

Veel succes allemaal met het uitvoeren van de gezonde voornemens. Ik probeer mezelf – as we speak – te motiveren om achter deze pc vandaan te komen en buiten in -6 graden te gaan hardlopen. Mwaaah,….voorlopig eerst nog maar een bakkie koffie…..Ik beloof plechtig voor mijn volgende blogpost (aanstaande zaterdag) in ieder geval 1x te hebben hardgelopen.. (#stok-achter-de-deur-want-anders-gaat-het-hem-echt-niet-worden-ken-mezelf)

Homemade 'zoete' mosterd zonder suiker

Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • - 125 gram gele mosterdzaadjes
 • - 150 ml frambozenazijn
 • - 50 ml witte balsamicoazijn
 • - 1 theelepel kurkuma
 • - 1/4 theelepel grof zeezout
 • - 6 eetlepels water

Bereiding

 • - Doe de mosterdzaadjes in een kom en giet de azijn erbij. Dek af met huishoudfolie en laat minimaal één nachtje staan (de laatste keer, dat ik deze mosterd maakte - liet ik het overigens per ongeluk 3 nachten staan (even vergeten) - ging ook goed).
 • - Doe alle ingrediënten in je keukenmachine en meng tot je de gewenste structuur hebt. Ik wil een fijne mosterd voor mijn vinaigrettes en meng hem zo'n 7 minuten.
 • - Doe de mosterd in een gesteriliseerde pot. Draai de deksel erop, zet in je voorraadkast en laat minimaal twee weken met rust.

Opmerking

Voor het steriliseren van de pot: was de pot eerst goed af en zet hem daarna minimaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van minimaal 100 graden.
Adapted from Homemade - Yvette van Boven

4 Comments

 1. Mariska

  januari 4, 2017 at 5:18 pm

  Super leuk om eens te proberen! Het ziet er heel lekker uit. Dank voor de post!

  Reply
 2. Rineke

  januari 15, 2017 at 8:59 am

  Leuk! Ik heb nog Colmans mosterdpoeder staan. Daar ga ik het eens mee proberen 🙂

  Reply
  • Lisette

   januari 15, 2017 at 3:16 pm

   Hi Rineke, nee dat zou ik niet proberen. Je moet echt mosterdzaad hebben. Mosterdpoeder werkt volgens mij niet…

   Reply
 3. Rineke

  januari 15, 2017 at 10:19 pm

  Dan toch maar op zoek naar een groter potje mosterdzaad, ik laat het resultaat weten 🙂

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress