Onze Franse Keuken

Rum-rozijnen cupcakes

Koekjes | december 28, 2016 | By

De kerstdiners zijn weer achter de rug. Nu heb je tijd om rustig de keuken in te duiken en zonder stress iets te bakken. Gewoon voor de leuk. Samen met de kinderen, of in je eentje. Ga je met de kids aan de slag – kies dan de kerstbal-cakejes, waar ik vorige week over schreef. Voor volwassenen raad ik deze rum-rozijnen cupcakes aan. Je kunt ook een combinatie maken, aangezien de basis van het beslag voor beide varianten ongeveer gelijk is.

Dan moet je wel de in dit recept aangegeven hoeveelheid rumrozijnen halveren uiteraard. Ik zou voor de rumsiroop overigens gewoon dezelfde maten aanhouden. Dan worden je cupcakes wat sterker van smaak, maar dat is juist wel lekker. Je maakt ze per slot van rekening niet iedere dag. Ik zou zeggen ‘ lekker genieten’.  

Je kunt deze cupcakes zo sterk van smaak maken als je zelf wilt. Hangt er helemaal vanaf hoeveel rumsiroop je over de cupcakes giet. Dit ontdekte ik per ongeluk, toen ik een beetje enthousiast startte en over de eerste cupcakes een ruime eetlepel goot…Probeer het uit en kijk wat jou aanspreekt. 

Rum-rozijnen cupcakes

Totale tijd20 minuten
Porties: 20
Auteur: Onze Franse keuken

Ingrediënten

  • - 100 gram rozijnen
  • - 3 eetlepels rum
  • - 230 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur in blokjes
  • - 230 gram suiker
  • - 230 gram zelfrijzend bakmeel
  • - 1 theelepel bakpoeder
  • - 4 eieren

Voor de siroop (per portie, ik gebruik ongeveer 3 porties siroop in totaal voor bovenstaand aantal cakejes)

  • - 5 eetlepels bruine rum
  • - 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker

Bereiding

  • - Wel de rozijnen een paar uur (of liever nog, een nachtje) in de rum. Laat uitlekken.
  • - Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • - Zet een muffinbakplaat klaar en doe papieren vormpjes in de gaatjes.
  • - Meng de roomboter en de suiker goed door elkaar. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Meng tussendoor goed, zodat het geheel mooi luchtig wordt. Voeg dan het bakmeel en bakpoeder toe en meng totdat je een glad beslag hebt. Zet de machine uit en spatel de uitgelekte rozijnen rustig door het beslag.
  • - Schep één volle eetlepel in ieder vormpje. Schuif de bakplaat in de oven en bak de cakejes 20 minuten.
  • - Maak, terwijl de cakejes in de oven staan de siroop. Laat de suiker in de rum oplossen in een steelpannetje op laag vuur. Laat het dan vervolgens nog 5 minuten op laag vuur pruttelen. Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen. Herhaal dit proces als je meerdere porties wilt maken. Ik maak zelf 3 porties, maar in het originele recept is het slechts 1 portie. Kies zelf..
  • - Haal de cakejes uit de oven en prik met een spies vijf gaatjes in ieder cakeje. Giet met een lepel een beetje siroop over ieder cakeje (ik hou iets minder dan een eetlepel per keer aan). Laat de cakejes volledig afkoelen en genieten maar....

Opmerking

Adapted from 500 Cupcakes - Fergal Connolly

3 Comments

  1. Nicolette

    december 28, 2016 at 11:13 am

    Ergens moeten toch ook nog de rozijnen toegevoegd worden? Dat mis ik in dit recept.

    Reply
    • Lisette

      december 31, 2016 at 5:04 pm

      Ha ha – je hebt gelijk Nicolette – ik zie het nu ook. Heb het gelijk aangepast. Veel plezier vanavond met de familie en alvast gelukkig nieuwjaar.

      Reply
  2. Gonnie

    februari 22, 2018 at 10:33 pm

    heerlijk waren ze. en wat een leuke blog met heerlijke recepten. woon zelf ook in Frankrijk (de Charente) en dit jaar begonnen met een gite en tables d’hotes. zal zeker wat van je recepten gebruiken. deze cakeje’s zijn helemaal top. zag wel dat je zelfrijzend bakmeel gebruikt, hoe heet dat dan in het frans. Ik gebruik zelf witte bloem en bakpoeder. veel succes en bedankt voor de heerlijke recepten

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress