Onze Franse Keuken

Getest: Rode uiengratin uit Jamie’s Kerstmis

Samen Koken op Afstand | december 24, 2016 | By

Rode uien en gratin. Klinkt als een topcombinatie. Ik ben namelijk echt gek op uien. Je mag ze mij zelfs bij het ontbijt voorzetten. Rauw, gebakken, of gefrituurd. Maakt mij niet uit. Kom maar door.

Inge heeft dit gerecht gekozen voor onze eerste testsessie van ‘Samen Koken op Afstand’ van deze winter. Hij komt uit Jamie’s Kerstmis kookboek. Dit nieuwste boek van Jamie is , zoals altijd, weer enthousiast ontvangen en  als ik het goed begrijp (ik heb hem zelf nog niet) is het meer een soort ‘best-off’ boek. Hij heeft alle kersttoppers uit zijn vorige kookboeken in dit boek ondergebracht en natuurlijk ook een paar nieuwe gerechten toegevoegd. Afijn, genoeg gekletst. Wat vinden we van deze gratin:

Ik:

Het is een vrij eenvoudig te maken gerecht. Gewoon een kwestie van wat snijwerk en dan hup de oven in. Na een uurtje ruikt het heerlijk in de keuken. Gekarameliseerde ui met een beetje knoflook en witte wijn. Ja, dat wil wel..Dan gaat er wat kaas over en dan terug in de oven om te laten smelten.  Proeven…. Lekker, maar….het is wel echt een bijgerecht. Eén schep op je bord volstaat. Dat komt natuurlijk voor een deel door de kaas. Dat maakt het heel machtig. Los daarvan vind ik bij ui – ook al ben ik er nog zo dol op – dat je de smaak ‘op zichzelf staand’ al vrij snel zat bent. Dus – conclusie: leuk en lekker, maar wel alleen als bijgerecht.

Inge:

We zijn terug! Samen Koken of Afstand seizoen 3 of 4 inmiddels denk ik. Ik kreeg onlangs het nieuwste kookboek van Jamie Oliver (de sint leest tweets mensen, echt! Noteer even voor volgend jaar). Maar goed, Lisette en ik zagen een kans om van alles te gaan testen. Door wat planningsovermoed doen we dat in etappes. Jamies Kerstkookboek is geheel in stijl met zijn andere kookboeken. Prima Jamierecepten uiteraard nu met een flinke toef kerst, denk kalkoen en dat soort ingrediënten. Dit keer testen we een uiengratin. Leek mij een lekker en makkelijk bijgerechtje voor bij de kerstdis. Wat ik mezelf wel nog even moet aan leren is éérst het volledige recept lezen en dan inschatten hoeveel tijd het gaat kosten. De gratin is namelijk niet veel werk maar moet wel lang in de oven, zo’n 1,5 uur. En als je dan pas om 18.00 uur gaat beginnen dan vraagt de puber heel vaak ‘hoe lang duurt het nog? Ik heb best honger’. Ik kan er lang en kort over zijn de gratin is een zeer prima bijgerecht. Ideaal voor de feestdagen omdat je er weinig omkijken naar hebt. Ik had alleen bij het testen de fout gemaakt door niet goed naar de hoeveelheden te kijken en op de gok een schaaltje vol uien te gooien. Leermomentje: uien slinken nogal in de oven dus na 1,5 uur was er voor mij en de puber nog elk een lepel gratin over. Met Kerst staat hij op zeker op het menu, met de juiste hoeveelheid.

Op naar het volgende testrecept. Ook dat komt uit Jamie’s kerstmis kookboek. Het gaat om de billionaire’s shortbread met Guinness karamel en chocola. Het verslag van onze testsessie krijgen jullie in januari….

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress