Onze Franse keuken

Kerst: Varkenshaas met aardpeer, mosterd en kastanje

kerst, Uncategorized, Vlees | december 12, 2016 | By

Een varkenshaasje is altijd goed. Een fijn toegankelijk stuk vlees, dat vrijwel iedereen kan waarderen. Ik ga dit jaar voor een pure versie. Geen zware roomsaus, maar eerder een soort jus op basis van mosterd en rode wijn. Ik maak hem wat voller door stukjes aardpeer, wortel en kastanje toe te voegen.

Bovendien geef je het gerecht zo een echt kersttintje. Althans, als je net als ik, kastanjes eigenlijk alleen met kerst eet. Serveer dit gerecht met simpele bijgerechten. Gewoon wat aardappeltjes uit de oven (pomme duchesse ofzo) en desgewenst nog wat extra groente. Voor wat kleur op je bord raad ik doperwtjes of haricot verts aan. 

Varkenshaas met aardpeer, mosterd en kastanje

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd10 min
Totale tijd25 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 4 x 150 gram varkenshaas in dikke plakken gesneden
  • - roomboter
  • - zout & peper

Voor de jus

  • - 200 gram aardpeer in kleine blokjes gesneden
  • - 2 uien gesnipperd
  • - 4 tenen knoflook fijngehakt
  • - 100 gram gerookte spekblokjes
  • - 2 wortelen in kleine blokjes gesneden
  • - 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes gesneden
  • - 4 eetlepels grove mosterd
  • - 100 ml rode wijn
  • - 200 gram kastanjes uit blik in kleine blokjes gesneden
  • - zout & peper

Bereiding

  • - Kook de blokjes aardpeer in 5 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze af met koud water om het gaarproces te stoppen.
  • - Verwarm een klontje boter in een pan en voeg de spekblokjes toe. Bak de spekjes 3 minuten en voeg dan de ui, knoflook, bleekselderij en wortel toe. Bak het geheel, af en toe roerend nog 5 minuten.
  • - Voeg de eetlepels grove mosterd toe en giet de wijn erbij. Roer alles goed door elkaar.
  • - Voeg de aardpeer en kastanje toe en meng nog even goed. Laat even 3 minuten inkoken. Proef en breng op smaak met zout en peper. Tot hier kan je dit gerecht van tevoren voorbereiden. Zet apart tot gebruik.
  • - Voorzie de plakken varkenshaas aan beide kanten royaal van zout en peper.
  • - Smelt een grote klont boter in een koekenpan en bak daarin de varkenshaas rosé.
  • - Warm tegelijkertijd de saus op (mocht je die van tevoren hebben gemaakt).
  • - Leg de plakken varkenshaas op een serveerschaal. Giet een beetje van de vleesjus uit de koekenpan bij de saus en roer goed door elkaar. Proef en kijk of er misschien nog wat rode wijn bij moet - ik voeg zelf meestal nog wel een scheutje toe. Breng, indien nodig, nog even op smaak met wat extra zout en/of peper. Verdeel de saus over de varkenshaas en serveer... Bon appetit.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment