Onze Franse Keuken

Franse borrelnootjes

Borrelhap | december 31, 2016 | By

Een leuke borrelhap voor Oud&Nieuw. Ik kom heel vaak in kookboeken ‘zelf gekruide’ nootjes tegen. Dan denk ik altijd – ‘moet ik ook eens proberen’. Nou, bij deze…Je maakt een papje van eiwit, suiker en kruiden. Noten erin en even husselen. De noten weer uit het mengseltje plukken en uit laten lekken. Naast elkaar, met wat tussenruimte op een met bakpapier bekleedde bakplaat leggen en een half uurtje in de oven roosteren. LEKKER! Dat gaan we vaker doen. Wees gewaarschuwd. Het is een gegarandeerde hit. Ik kreeg na de eerste keer beteuterde gezichten dat ik ‘slechts’ één schaaltje had gemaakt. Zorg dus voor een ruime voorraad (lees: 3x onderstaand recept – op zijn minst :-)).

Gebruik wat grotere hele noten, dus geen pinda’s ofzo. Ik kies voor een combinatie van macadamia’s (mijn persoonlijke favorieten), cashewnoten, paranoten, pecannoten en walnoten. Het is wel even een kliederboeltje om ze te maken, want je staat ze uit dat ei-suiker-kruidendrapje te plukken. Even doorheen bijten, want het is zeker de moeite waard. 

Ik wens jullie allemaal een hélé fijne oudejaarsavond toe en de allerbeste wensen voor 2017!

Tot in het nieuwe jaar (aanstaande woensdag). Veel liefs uit Frankrijk.

Franse borrelnootjes

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd35 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 400 gram noten mix van grote noten - denk aan macadam/pecan/para/cashew
  • - 120 gram suiker
  • - 1 5 theelepel zeezout
  • - 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • - 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
  • - 1/2 theelepel gedroogde salie
  • - 1/2 theelepel gedroogde basilicum
  • - 1 eiwit

Bereiding

  • - Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • - Zet één a twee bakplaten klaar en bedek ze met een laag bakpapier.
  • - Splits een ei en doe het eiwit in een kom.
  • - Meng de suiker, zout en kruiden door elkaar tot een papje. Kieper je noten erin en hussel alles goed door elkaar. Til nu voorzichtig noot voor noot uit het mengsel en laat telkens een beetje uitdruipen alvorens je ze op de bakplaten legt (met wat tussenruimte). Ja, het is inderdaad een kliederklusje - maar straks gewoon een kwestie van handen wassen, moet je maar denken.
  • - Bak de noten 30 minuten in de oven. Haal ze dan uit de oven en laat 5 minuten afkoelen, voordat je ze van het bakpapier aftrekt. (ze zitten best een beetje vastgekleefd - dat hoort). Bij mij loopt de suiker soms een beetje uit en die breek ik dan af, tot om de schil van de noot. Zo krijg je weer mooie ronde nootjes zeg maar. Doe de nootjes in schaaltjes en serveer. Enjoy!

Opmerking

Adapted from Around my French table - Dorie Greenspan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress