Onze Franse keuken

Spruitjes uit de oven ‘Ottolenghi style’

Bijgerecht, Groentes | november 12, 2016 | By

Ik ben niet zo dol op spruitjes. Iedere najaar doe ik weer een heldhaftige poging om daar verandering in te brengen. Vorig jaar heb ik wel een verrassend lekkere salade gemaakt met die groene rakkers (klik HIER), maar ik blijf het een ingewikkelde groente vinden. Het is zo snel te bitter.

Onlangs kwam ik in het kookboek ‘Plenty More’ een recept tegen voor in de oven gegrilde spruitjes. Je grilt ze samen met wat sjalotjes. Daar hussel je vervolgens wat grapefruit door – die je hebt gemarineerd in een siroop met kaneel en steranijs. Nog wat koriander over het geheel en smullen maar.

Jullie weten dat ik een groot fan ben van Ottolenghi. Ok, toegegeven, zijn recepten zijn over het algemeen wat bewerkelijk (lees: je moet meerdere winkels afstruinen op zoek naar de benodigde ingrediënten). Voor dit recept zijn gelukkig helemaal geen rare fratsen nodig. Alles is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. Ideaal.

Het enige wat ik heb aangepast ten opzichte van de originele versie is dat ik geen suikerwater gebruik. Ik neem versgeperst sinaasappelsap als basis voor de grapefruitmarinade. Het zure van de grapefruit wordt door de sinaasappelsiroop een beetje geneutraliseerd. In combinatie met de in de oven gegrilde sjalotten heft het de bittere smaak van de spruitjes op. Hierdoor kloppen de smaken ineens en zijn de spruitjes lekker crunchy met behoud van de voor deze groente onderscheidende smaak – alleen dan zonder (het mij zo storende) bittertje. Top!

Ik moet oppassen, want voor ik het weet ben ik straks spruitjesfan. Fijn weekend allemaal!

Geroosterde spruitjes uit de oven 'Ottolenghi style'

Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 3 anijssterren
  • - 1 sinaasappel
  • - 1 citroen
  • - 1 kaneelstokje
  • - 500 gram spruitjes
  • - 200 gram sjalotjes gepeld
  • - 1 grapefruit
  • - 4 eetlepels olijfolie
  • - 1 eetlepel fijngehakte koriander
  • - zout & peper

Bereiding

  • - Pers de sinaasappel uit (75ml). Giet het sap in een steelpannetje en breng het aan de kook. Haal het van het vuur en voeg steranijs en kaneel toe. Voeg 1 eetlepel citroensap toe. Roer alles goed door elkaar en laat afkoelen.
  • - Pel de grapefruit en verwijder ook het witte vlies. Verdeel de vrucht in partjes. Breek die vervolgens weer in grove stukken en doe ze in een kom. Giet de afgekoelde siroop erover en laat alles minimaal 1 uur afgedekt op kamertemperatuur marineren.
  • - Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • - Breng een grote pan water aan de kook en doe de spruitjes en de sjalotjes erin. Blancheer ze 2 minuten. Giet ze af en dep ze droog. Snijd de spruitjes en de sjalotjes in de lengte doormidden. Doe alles in een kom en giet er twee eetlepels olijfolie over en voeg royaal zout en peper toe. Hussel alles goed door elkaar. Spreid alles uit op een bakplaat en rooster 20 minuten in de hete oven.
  • - Haal het kaneelstokje en de steranijs uit de kom, giet de grapefruit boven een kom door een zeef. Bewaar het opgevangen vocht. Doe nu de spruitjes, sjalotjes, grapefruit en gehakte koriander in een kom. Giet de overgebleven 2 eetlepels olijfolie erover. Voeg ook 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels sinaasappelsiroop toe. Dan nog wat zout erbij en husselen maar. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from Plenty More - Ottolenghi

Comments

  1. Leave a Reply

    Anneke Gerritse
    november 12, 2016

    Lekkerrrr spruiten. Dank je voor het recept! Ga het zeker proberen!

  2. Leave a Reply

    Carolien
    december 12, 2016

    Er hangt iets oubolligs om spruitjes heen, maar ik vind ze heerlijk. Dit recept vonden we heel erg geslaagd. Het blijft in mijn receptenboek!

    • Leave a Reply

      Lisette
      december 12, 2016

      Hi Carolien, ja dat klopt. Dat idee heb ik zelf ook. Fijn dat het gesmaakt heeft. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

Leave a Comment