Onze Franse Keuken

Evergreen-Liga koek

Koekjes | november 26, 2016 | By

De dagen vliegen voorbij. Ik ben druk met van alles en nog wat. Het bloggen schiet er daardoor een beetje bij in. Niet gevreesd, de drukste blogmaand van het jaar staat voor de deur en ik heb mijn lijst met nieuwe kerstrecepten al bijna af… 

Voordat ik daarover ga bloggen krijgen jullie van mij eerst nog dit recept. Gemaakt voor de maandelijkse foodblogswap. Ik mocht voor deze novembersessie een gerecht kiezen van Willeke’s blog ‘Mamma’tje van alles‘. 

Willeke is een fulltime huismoeder en dus fulltime multitasker. Geen manusje van alles, maar een mama van alles – logisch. Zij geeft een kijkje in haar drukke bestaan. Een groot deel van haar blog is ingericht rond recepten, maar ook onderwerpen als consuminderen en zero-waste krijgen aandacht. 

Mijn oog viel al snel op het recept van de ‘Evergreen‘ koek. Het woord ‘Evergreen’ riep bij mij gelijk jeugdherinneringen op. Ik zag mezelf terugrijden op de fiets na een hockeytraining. Uiteraard in zo’n Hollandse plensbui. Ongeduldig een pakje met 2 van die dingen erin met mijn tanden openscheurend. Zelf vond ik Liga’s eigenlijk lekkerder, maarja – die hadden we nooit in huis.

Ik besloot eens even fijn van de gelegenheid gebruik te maken en te proberen om dit recept zo aan te passen, dat een soort tussenweg ontstaat. Een Evergreen-Liga koek dus. Ook heb ik er niet alleen rozijnen door gemengd, maar voegde ik tevens wat stukjes gedroogde abrikoos toe. Gewoon omdat het kan. Ik ben erg tevreden met het resultaat. Nieuwsgierig? Zo maak je ze:

Evergreen-Liga koek

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 9
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • - 250 gram bloem
 • - 125 gram gemalen amandelen
 • - 100 gram lichtbruine basterdsuiker
 • - 1 theelepel kaneel
 • - 1 theelepel baksoda
 • - 200 gram gezouten roomboter koud
 • - snuf zout
 • - 75 gram gewelde rozijnen
 • - 75 gram gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
 • - 1 eetlepel citroensap

Bereiding

 • - Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat klaar en leg daar een vel bakpapier op.
 • - Snijd de roomboter in kleine blokjes en doe die samen met de suiker in een keukenmachine. Meng door elkaar.
 • - Voeg dan de bloem, gemalen amandelen, kaneel, baksoda en zout toe en meng goed tot een dik deeg. Voeg dan de rozijnen, stukjes abrikoos en het citroensap toe en meng nog even kort.
 • - Haal het deeg uit de machine en maak er een mooie rechthoekige plak van op je bakplaat. Zorg ervoor dat hij overal even dik is en zorg dat hij minimaal 1 cm dik is.
 • - Schuif de bakplaat in de oven en bak de koek 25 minuten.
 • - Haal uit de oven en snijd de plak direct in mooie gelijke vierkanten (ik hou 9 stuks aan en snoep de randjes lekker op). Laat de koeken afkoelen en daarna....aanvallen maar....

Opmerking

Adapted from mamma'tja van alles

3 Comments

 1. Willeke Thierry

  november 29, 2016 at 10:57 pm

  Leuke swap! Dank je wel. Ik ga jouw versie ook een keer proberen. Klinkt heerlijk!

  Reply
 2. Karen

  maart 23, 2017 at 4:49 pm

  Klinkt heerlijk! Al deel ik dat ik de rozijnen Door dadels ga vervangen en misschien iets minder suiker ga gebruiken.
  Klopt alleen de gezouten roomboter wel. Moet dat geen ongezouten roomboter zijn?

  Reply
  • Lisette

   maart 26, 2017 at 9:09 am

   Hi Karen, nee het is echt gezouten roomboter. Uiteraard kan je het ook proberen met ongezouten. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress