Onze Franse keuken

Kip met citroen en dragon uit de oven

Kip, Uncategorized, Vlees | oktober 23, 2016 | By

Dit vind ik nou een fijn gerecht voor de zondagavond. Geen omkijken naar. Na een fijne herfstdag zet ik de oven aan en neem een paar minuten de tijd om de kip te kruiden. Dan hup de oven in met dat ding. Dan kan ik me nog even lekker bezighouden met de kids – zij zijn momenteel erg druk met puzzelen (Frozen & Hello Kitty zijn favoriet). 

Ik gebruik in dit recept een combinatie van citroen, knoflook en dragon. Niet zo’n fan van dragon? No worries – vervang het dan door tijm, rozemarijn of salie. Ook lekker. Ik zet de kip in zijn geheel op tafel en pluk er gewoon wat reepjes vanaf voor onze meiden. Die hoor je (bijna) niet meer – ze zitten te smikkelen. Zelf ga ik vaak voor een kippenpoot en Arjan kiest meestal de filet (lees: niet kluiven) – iedereen blij. Ik serveer er wat gebakken aardappeltjes en salade bij.  

Kip met citroen en dragon uit de oven

Totale tijd1 uur
Porties: 4
Auteur: Onze Franse keuken

Ingrediënten

  • - 1 kip van 1,25 kg ongeveer
  • - 1 citroen
  • - 3 eetlepels fijngehakte verse dragonblaadjes
  • - 2 tenen knoflook
  • - 10 gram roomboter op kamertemperatuur
  • - 2 eetlepels olijfolie
  • - zeezout & versgemalen peper

Bereiding

  • - Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de kip in een passende ovenschaal.
  • - Doe de boter in een kom en rasp de knoflook boven de kom. Voeg 2 eetlepels dragon toe en een snuf zeezout en versgemalen peper. Prak alles goed door elkaar met een vork.
  • - Snijd de citroen doormidden. Snijd 1 helft in dunne plakjes en leg de andere helft even opzij.
  • - Doe de kruidenboter in de holte van de kip samen met de plakjes citroen.
  • - Smeer de buitenkant van de kip in met de olijfolie. Bestrooi royaal met zeezout en peper. Schuif de kip in de oven en braad 45 minuten (niet tussendoor de ovendeur openen).
  • - Haal de kip uit de oven en hou hem boven de schaal omhoog, zodat alle sappen en citroenpartjes eruit komen. Leg de kip op een snijplank, dek af met aluminiumfolie en laat even 15 minuten rusten.
  • - Knijp de resterende citroenhelft uit boven de 'kruidenboterjus' in de ovenschaal en roer alles goed door elkaar. Leg de kip terug in de jus en sprenkel de kruidenjus en citroenpartjes met een lepel over de kip. (Ik hou overigens zelf de schaal altijd schuin en giet de jus in een maatbeker en doe dan pas de kip terug in de schaal - dan giet ik de jus vanuit de maatbeker over de kip - kies je eigen methode).
  • - Bestrooi de kip met de overgebleven dragon en zet hem op tafel. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    oktober 25, 2016

    Het zal wel iets met onze oerinstincten te maken hebben, maar zo’n hele kip uit de oven nodigt toch altijd uit tot lekker eten met je handen. Zoals Obelix met zijn everzwijn. Gewoon er vól voor gaan. Heerlijk. Dit fijne recept gaat op de lijst!
    Dikke kus,
    Clau

    • Leave a Reply

      Lisette
      oktober 30, 2016

      Ha Ha, helemaal mee eens….Dikke zoen

  2. Leave a Reply

    Frans Bakker
    oktober 30, 2016

    Dit recept 2x gemaakt. Eerste keer in een ovenschaal, en ik vond de kip wat aan de droge kant. Tweede keer in de Crockpot. De kip was botergaar, sappig en vol van smaak. bedankt voor het recept, Lisette…

    • Leave a Reply

      Lisette
      oktober 30, 2016

      Oh wat fijn! Bedankt voor je berichtje Frans. Goeie tip – ik heb zelf (nog) geen Crockpot. Misschien een leuk idee voor op mijn kerstverlanglijstje 🙂 Groetjes uit zonnig Frankrijk.

Leave a Comment