Onze Franse Keuken

Appel-kruimelvlaai

Taart | oktober 30, 2016 | By

Ik vind dit een ‘homemade’ versie van een HEMA appel-kruimel vlaai. Het lijkt mij wel gepast om deze heerlijke vlaai te posten op de eerste zondag na afloop van een smakelijk seizoen ‘Heel Holland bakt’. Dit recept vond ik namelijk in de Bakbijbel van Rutger. Inderdaad de winnaar van het eerste seizoen.

Ik heb wat minimale aanpassingen doorgevoerd, om er toch mijn eigen versie van te maken. Zo smeer ik een laagje abrikozenjam (tip: zelfgemaakte lemoncurd is ook een goeie) op de bodem. Daar strooi ik dan wat fijngemalen speculaas over, voordat ik de gekarameliseerde appels erop schep. Dat maakt deze vlaai extra lekker vind ik. Ook dit recept hadden jullie nog van me tegoed. Kijk maar op de fotocollage (linksonder) van mijn zomerstop blogpost.

Ik vind Rutger zijn Bakbijbel overigens echt een musthave voor bakliefhebbers. Alles staat erin met een hele duidelijke uitleg. Ik blader het boek vaak door voor wat bakinspiratie. Wist je trouwens dat Rutger ook een blog heeft? Ik heb het onlangs pas ontdekt. Een aanrader. Even een kijkje nemen? Klik dan HIER

 Fijne zondagavond allemaal! 

Appel-Kruimel vlaai

Totale tijd2 uur 30 minuten
Porties: 10
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

Voor de bodem

  • - 250 gram bloem
  • - 5 gram gedroogde gist
  • - 1/2 theelepel zout
  • - 40 gram roomboter op kamertemperatuur
  • - 30 gram suiker
  • - 100 ml melk lauwwarm

Voor de vulling

  • - 2 eetlepels abrikozenjam
  • - 50 gram speculaasjes fijngemalen
  • - 900 gram geschilde stukjes appel zonder klokhuis uiteraard
  • - 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • - 1 5 theelepel kaneel
  • - 4 eetlepels water
  • - 50 gram donkere rozijnen geweld

Voor de kruimels

  • - 120 gram bloem
  • - 80 gram suiker
  • - 80 gram roomboter koud & extra voor invetten
  • - snufje zout
  • - poedersuiker voor het bestrooien

Bereiding

  • - Begin met de bodem. Meng de ingrediënten voor het deeg door elkaar en kneed dit 15 minuten.
  • Maak dan een bol van het deeg en leg het in een kom. Dek de kom af met een theedoek en zet op een warme plek. Laat minimaal 1 uur rijzen (ik hou overigens 1,5 uur aan - voor de zekerheid).
  • - Doe de stukjes appel in een pan. Strooi de suiker, kaneel erover en voeg de eetlepels water toe. Schep alles goed door elkaar met een houten lepel (althans, die gebruik ik) en stoof het geheel op middelhoog vuur 10 minuutjes. Haal dan de pan van het vuur en roer de rozijnen erdoor. Laat dit appelmengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • - Vet een vlaaivorm in met boter en bekleed hem met het deeg.
  • - Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • - Maak de kruimels: Doe de bloem in een lage schaal en voeg suiker en zout toe. Snijd de boter in kleine blokjes en doe die er ook bij. Meng alles net zolang tussen de toppen van je vingers, totdat je een mooi kruimmengsel hebt. Zet in de koelkast.
  • - Bestrijk het deeg met 2 eetlepels abrikozenjam en strooi de speculaaskruimeltjes erover. Verdeel het afgekoelde appelmengsel gelijkmatig over het deeg en laat vervolgens 15 minuten rusten op kamertemperatuur. Haal dan het kruimmengsel uit de koelkast en verdeel het over de appels.
  • - Schuif de vlaai in de oven en bak hem 30 minuten. (let op- bij mij worden de randjes altijd vrij donker - dat vind ik niet zo erg, maar wil je dat niet dan moet je misschien eerder wat aluminiumfolie over de randen leggen).
  • - Haal de taart uit de oven en laat nog een halfuurtje afkoelen. Bestrooi de kruimels vlak voor het serveren met poedersuiker. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from De Bakbijbel - Rutger van den Broek

2 Comments

  1. Claudia

    oktober 31, 2016 at 10:53 pm

    Dat die appel-kruimelvlaai in beeld komt, is natuurlijk al erg genoeg. Maar dat je de gerelateerde berichten (nog meer taart, koek en lekkers) erbij cadeau krijgt, doet gewoon een beetje pijn nu. Kortom – ik ben heel erg toe aan een bakmiddag 😉
    Dikke kus,
    Clau

    Reply
    • Lisette

      november 1, 2016 at 8:34 pm

      Sorry Clau, MAAR…binnenkort mag je weer. Dikke zoen

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress