Onze Franse keuken

Thaise kalkoengehaktballetjes

Kalkoen, Vlees | mei 11, 2016 | By

Ik ben er nog niet uit; Of Nigella heeft een vuurvaste mond – Of ik gebruik een wel héél pittig merk groene currypasta. Het recept voor deze Thaise kalkoengehaktballetjes komt uit Simply Nigella. Jullie weten dat ik een trouwe Nigella fan ben. Ik weet dan ook dat ik haar recepten naadloos kan volgen. Vaak pas ik zelf hier en daar nog wat dingen aan om er een eigen draai aan te geven. Dat is dan eerlijk gezegd meer voor de leuk dan omdat het noodzakelijk is. Dit is het eerste gerecht waar het echt even mis dreigde te gaan.

Deze kalkoengehaktballetjes gaar je namelijk in een saus van kokosmelk, kippenbouillon en groene currypasta. Volgens Nigella heb je 3 eetlepels currypasta nodig. Nou is het een flinke pan en zijn het 24 balletjes (bij Nigella 30 stuks) voor 6 personen, dus erg verbaasd was ik niet. Er stond achter ‘of naar smaak’ en dus voegde ik voor de zekerheid iets minder toe. Twee eetlepels om precies te zijn. Even roeren en proeven alvorens de balletjes erbij te doen. HEET!!!! Mijn god, mijn smaakpapillen waren gelijk lamgeslagen. Dus op gevoel extra water, kokosmelk en suiker toegevoegd. Nogmaals proberen. Nog véél te heet. Natuurlijk geen extra kokosmelk meer in huis. Dus dan maar halfvolle melk (je moet wat). Resultaat: te doen.

Nou vertrouwde ik mijn smaakpapillen niet meer helemaal en dus besloot ik eerst de ballen in dit mengsel te stoven en dan later nogmaals te proeven. Dus balletjes erin en let’s hope for the best. Na 20 minuutjes garen even geproefd. De balletjes zijn heerlijk. Alleen is het geheel nog steeds te pittig. Dus toch nog maar even naar de supermarkt gereden voor extra kokosmelk – anders is het zonde van al het werk. Gelukkig was hij daarna wel goed. Erg smakelijke en supermalse balletjes. Lekker met wat rijst en haricot verts erbij.

Je kunt uiteraard mijn versie maken. De aangegeven verhoudingen kloppen in ieder geval en je hebt ruim (zéér ruim) genoeg voor 6/8 hongerige personen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om minder currypasta toe te voegen en dan dus ook minder kokosmelk/bouillon. Een kwestie van uitproberen. Ik ga toch wat beter opletten als ik de volgende keer iets van Nigella maak. Altijd blijven nadenken en niet klakkeloos dingen aannemen….Leermomentje.

Thaise Kalkoengehaktballetjes

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur
Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 400 gram courgette
  • - 500 gram kalkoengehakt of kalkoenfilet even grof pureren in keukenmachine - dat doe ik
  • - 3 lenteuitjes
  • - 1 teen knoflook
  • - 2 cm verse gember goed voor 1 volle theelepel rasp
  • - 1/2 theelepel korianderpoeder
  • - 1 theelepel chilivlokken
  • - rasp van 1 limoen
  • - 1 theelepel grof zeezout

Voor de saus

  • - 2 eetlepels zonnebloemolie
  • - 5 theelepels groene curry pasta of minder!!, maar dan ook andere volumes aanpassen
  • - 1 liter kokosmelk
  • - 750 ml kippenbouillon
  • - 250 ml halfvolle melk
  • - 1 eetlepel suiker
  • - 3 eetlepels vissaus
  • - 200 gram haricot verts in stukjes van 2 cm

Bereiding

  • - Rasp de courgettes grof en laat even uitlekken op keukenpapier. Doe de geraspte courgette samen met het kalkoengehakt in een grote kom. Snipper het wit van de lente ui (bewaar het groen voor later) en voeg toe. Pers het teentje knoflook uit boven de kom en voeg ook korianderpoeder, chilivlokken, limoenrasp en zeezout toe.
  • - Hussel alles in de kom met je handen goed door elkaar en draai er kleine balletjes (ter grootte van een knikkerbonk) van. Volgens Nigella kan je zo 30 balletjes rollen. Ik kom uit op 24.
  • - Verwarm de olie in een grote stoofpan (met deksel). Hak het groen van de lenteuitjes in kleine ringen en fruit die even kort in de olie. Voeg dan de currypasta toe en roer goed.
  • - Giet 500 ml kokosmelk, 750 ml bouillon, 3 eetlepels vissaus en 250 ml melk erbij en roer goed door elkaar. Voeg een eetlepel suiker toe en roer nogmaals. Breng het geheel aan de kook.
  • - Doe de kalkoenballetjes voorzichtig in de pan. Laat ze er in cirkels van binnen naar buiten inglijden. Als het goed is zijn ze bijna geheel ondergedompeld in het vocht. Niet roeren of prikken. Gewoon wachten tot alles aan de kook komt. Dan het vuur laag draaien, deksel op de pan doen en 20 minuten op laag vuur laten stoven.
  • - Voeg dan de resterende 500 ml kokosmelk toe en doe de haricot verts in de pan. Laat het geheel nog 10 minuten stoven (tot de haricot verts gaar zijn). Roer er tot slot nog het sap van de limoen door en breng indien nodig op smaak met wat extra zout en/of suiker.
  • - Serveer met rijst. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from Nigella Lawson - Simply Nigella

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment