Onze Franse Keuken

Tomatensoep met spekjes

Soepen | april 8, 2016 | By

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik dit eigenlijk een echte ‘zomersoep’ vind. Dan zijn de tomaten hier in Frankrijk helemaal top. Zo ontzettend vol van smaak. Puur genieten. De ‘coeur de boeuf’ tomaat is dan mijn favoriet en er gaan kilo’s doorheen in de keuken. Ik gebruik ze voor allerhande salades, ovenschotels en natuurlijk voor deze soep. 

Vorige week vrijdag had ik ineens de zomer in mijn bol door het fijne lentezonnetje. Ik besloot deze soep gewoon te maken met ‘normale’ (enigszins waterige) tomaten. Desondanks was de soep erg lekker. Conclusie, als je dit recept volgt zet je ook met kwalitatief twijfelachtige tomaten een prima soepje op tafel.

Je zeeft deze soep en daardoor is (en blijft) hij dun. Ik gareer de soep fijngesneden spekblokjes, die je vlak voor het serveren even bakt. Weer eens wat anders dan croutons en het geeft de soep een lekker crunchy zoutje mee. Fijn weekend allemaal!

Tomatensoep met spekjes

Voorbereidingstijd30 minuten
Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 3 eetlepels olijfolie
  • - 1 stengel bleekselderij
  • - 1 ui fijngesnipperd
  • - 75 gram prei in ringen
  • - 75 gram wortel in blokjes
  • - 2 laurierblaadjes
  • - 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • - 1 kg tomaten
  • - 1 aardappel =125gr, in blokjes
  • - 1 liter runderbouillon
  • - 2 eetlepels crème fraiche
  • - zout & peper
  • - 125 gram gerookte spekblokjes

Bereiding

  • - Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan. Bak de bleekselderij, 3/4 van de ui, de prei, de wortel en de laurierblaadjes 5 minuten op middenhoog vuur, totdat de ui mooi glazig is. Roer dan de tomatenpuree erdoor en bak alles nog 2 minuten.
  • - Snijd de tomaten in vieren en doe ze met de aardappelblokjes in de pan. Voeg de runderbouillon toe, draai het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel 15 minuten pruttelen.
  • - Pureer de soep (met staafmixer of in de blender) en zeef hem. Je houdt dan ongeveer 1,4 liter soep over. Doe de gezeefde soep terug in de pan en klop de crème fraiche erdoor. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • - Snijd de spekblokjes zo fijn mogelijk. Verhit de resterende eetlepel olijfolie in de pan en voeg de overgebleven ui (1/4) en de spekblokjes toe. Bak ze een paar minuten, zodat ze mooi knapperig zijn en schep ze dan uit de pan op een stukje keukenrol om uit te lekken.
  • - Schep de soep in de kommen of borden en garneer met een flinke lepel ui/spekmengsel. Bon appetit!

1 Comment

  1. Claudia

    april 8, 2016 at 9:28 pm

    Prima ingrediëntenlijstje, krijg er honger van. Ik zou hem alleen niet zeven want tja, zonde van de vezels en bovendien hebben we een Vitamix blender die zelfs rauwe pompoen tot een glad papje weet om te toveren, dus hoppa – zuurdesembroodje erbij en we hebben een zalig maaltijdsoepje.
    Lekker, Lies!
    Dikke kus,
    Clau

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress