Sjalottensoep met jeneverbes en vijg
![](https://099.wpcdnnode.com/onzefransekeuken.nl/wp-content/uploads/2016/02/1-DSC_0277.jpg)
Deze sjalottensoep vond ik in één van mijn vele receptenknipsel mappen. Volgens mij komt hij uit een hele oude Allerhande. Het leek mij wel leuk om eens een ander type uiensoep uit te proberen, als variant op de klassieke Franse (altijd-goed) uiensoep. Dus, aan de slag. De originele versie viel wat te zuur uit. Daarom besloot ik wat vijgenjam toe te voegen. Een schot in de roos, zo bleek. Het resultaat was dit smakelijke originele soepje.
Sjalottensoep met jeneverbes en vijg
Porties: 4
Ingrediënten
- - 25 gram roomboter
- - 400 gram gepelde sjalotjes
- - 3 teentjes knoflook fijngehakt
- - 3 takjes tijm
- - 10 jeneverbessen gekneusd
- - 1 laurierblaadje
- - 450 ml rode wijn
- - 750 ml kippenbouillon
- - 3 eetlepels vijgenjam
- - zout en peper
- - 50 ml kookroom
- - 2 eetlepels fijngehakte bieslook
Bereiding
- - Smelt de boter in een soeppan en voeg de sjalotjes en de knoflook toe. Fruit de sjalotjes een minuut of 5 en voeg dan tijm, jeneverbessen en de laurier toe. Laat het geheel op laag vuur nog 10 minuten smoren.
- - Zet dan het vuur hoog en voeg de wijn toe. Laat 5 minuten inkoken op hoog vuur. Giet dan de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat alles op laag vuur nog ongeveer 10 minuten koken.
- - Pureer de soep met een staafmixer en roer de vijgenjam erdoor. Zet nog even de staafmixer erin, om te zorgen dat ook de jam goed door de soep is gemengd. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- - Verdeel de soep over de borden. Voeg een beetje room toe en strooi er wat bieslook over. Bon appetit!
Opmerking
Adapted from ?? - ik denk een oude Allerhande
Claudia
maart 2, 2016 at 11:15 amHé! Er is nog vijgenjam! Dat belooft veel goeds voor de kaasplank 😉
Dikke kus,
Clau