Onze Franse Keuken

Kippenpootjes met lavendel

Kip, Vlees | februari 15, 2016 | By

Lavendel wordt veel gebruikt in de Franse keuken. Zo is het één van de bestanddelen van ‘Herbes de Provence’. Toch voeg ik het zelf ‘los’ bijna nooit toe aan mijn gerechten. Zonde, want wij hebben altijd wel een voorraadje gedroogde lavendel in huis. Ieder jaar weer plukken we enorme bossen. Vooral van de oude mega-struik bij onze veranda. Dus heb ik er maar eens werk van gemaakt en wat recepten met lavendel getest.

Dosering is alles, zo leert de ervaring. Na enkele ‘zeep-achtig’ smakende missers, waardoor ik mijn heldhaftige pogingen bijna staakte, kwam dit fantastische gerecht tot stand. Ik vind het echt een ontdekking.

De kippenpootjes smeer je in met honing. Vervolgens stoof je ze (na even rondom bruin bakken) langzaam gaar. Daarvoor gebruik je een bouillon, die je op smaak brengt met knoflook, saffraan, anijslikeur en een vleugje lavendel. Aan het eind van de bereidingstijd voeg je nog wat room toe voor een iets vollere en romige jus. Bon appetit!

Psst… Serveer er wat gebakken aardappeltjes bij, om die fantastische jus mee op te deppen. 

 

Kippenpootjes met lavendel

Totale tijd40 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 12 kippenpoten
  • - 3 eetlepels honing
  • - 4 eetlepels olijfolie
  • - 10 gram roomboter
  • - 3 tenen knoflook
  • - 1 volle theelepel lavendelzaadjes
  • - 50 ml Pastis
  • - 1 dosis/portie saffraandraadjes/poeder
  • - 300 ml kippenbouillon
  • - 100 ml kookroom
  • - zout & peper

Bereiding

  • - Doe de kippenpoten in een kom en giet de honing erover. Voeg héél royaal zout en peper toe en hussel alles met je handen goed door elkaar. Verhit de olijfolie en de boter in een grote braadpan en bak de kippenpoten 10 minuten. Draai ze regelmatig om.
  • - Hak de tenen knoflook heel fijn en bak heel even mee. Giet dan de pastis erbij en voeg ook saffraan en lavendel toe. Roer alles even goed en giet dan de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur zacht en stoof de kippenpootjes in 30 minuten langzaam gaar zonder deksel op de pan.
  • - Giet de room erbij en verwarm die even een paar minuten mee. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Serveer met gebakken aardappeltjes. Bon appetit!

1 Comment

  1. Marleen

    februari 19, 2016 at 5:48 am

    Lavendelzaad?? Zijn dat speciaal voor consumptie? Of van het plantje?

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress