Onze Franse Keuken

Aardpeer soep

Soepen | februari 7, 2016 | By

Aardpeer of topinambour is zo’n typische vergeten groente. Nu ineens weer helemaal hip. Nou ‘hip’; dat woord kennen wij niet hier op het Franse platteland. Bij ons is het gewoon een seizoens groente. Net zo makkelijk verkrijgbaar als prei en broccoli. Het is een knolgewas en ze zien eruit als een soort knoestige aardappelen. aardpeer

De smaak is heel zacht en verfijnd. Toen Arjan deze soep voor het eerst proefde, wilde hij hem gelijk toevoegen aan ons arsenaal table d’hôte recepten. Helaas is deze groente hier tijdens de zomermaanden niet voorhanden. Dus genieten we er zelf van tijdens de rustige winterperiode.

Een Franse vriendin vertrouwde me toe, dat aardpeer heel goed samengaat met truffel. Ik garneer deze soep dan ook met een beetje geraspte truffelkaas. Fantastisch! Vraag bij je kaasboer eens naar een kaas met truffel. Je hebt maar een klein beetje nodig en het is echt de moeite waard. Uiteraard kan je ook kiezen voor een beetje grof geraspte Parmezaanse of oude kaas. Als ik je dan één tip mag geven – voeg wat druppeltjes truffelolie toe….

Aardpeer soep

Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 500 gram aardpeer
  • - 1 ui
  • - 1 stengel bleekselderij
  • - 1 prei alleen het wit/lichtgroene deel. Zo'n 150 gram
  • - 2 teentjes knoflook
  • - 20 gram roomboter
  • - 1 liter kippenbouillon
  • - zout & peper

Desgewenst voor de garnering

  • - 50 gram grofgeraspte kaas met truffel

Bereiding

  • - Schil de aardpeer (even klungelen met al die knoesten, maar zet door). Snij de aardpeer in kleine blokjes. Snipper de ui en knoflookteentjes. Snij de prei in dunne ringen en de bleekselderij in kleine blokjes.
  • - Smelt de boter in een soeppan en voeg ui, knoflook, prei en bleekselderij toe. Voeg 1/2 theelepel zout en 1 theelepel peper toe en stoof alles op middenhoog vuur, al roerend, 8 minuten.
  • - Voeg dan de stukjes aardpeer toe en nog 1/4 theelepel zout en 1/4 theelepel peper. Gaar al roerend nog 7 minuten. Giet dan de bouillon erbij en draai het vuur hoog. Breng het geheel aan de kook. Doe dan een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat alles 45 minuten pruttelen.
  • - Pureer de soep in een blender (dat doe ik, maar het kan ook voor een staafmixer), tot je een fluweelzachte soep hebt. Schep de soep in borden, garneer desgewenst met wat grofgeraspte (truffel)kaas en/of wat druppeltjes truffelolie. Bon appetit!

 

 

3 Comments

  1. Nell Nijssen

    februari 7, 2016 at 4:46 pm

    Ik heb op een kwade dag ook eens aardperen gegeten en vond de smaak verrukkelijk. Aards en zacht. De volgende dagen was ik minder blij, ik kreeg een buik als een ballon. Kennelijk zit er een stofje in waar ik niet tegen kan. Best jammer.

    Reply
  2. Ludo uit België

    februari 11, 2016 at 7:13 pm

    Dat ziet er lekker uit, ik heb vanavond een zakje aardpeer gekocht (prijs valt nog erg goed mee ca 5,5€/kg) en ik ga je recept zeker uitproberen!

    Reply
  3. Marrian

    februari 14, 2016 at 8:01 am

    bij onze groenteboer aardperen gekocht en verteld dat ik er aardpeersoep van ging koken,
    hij keek blij verrast, doch wist niet dat je er soep van kon koken.
    Hij wist wel de andere naam voor aardpeer en dat het gebruikt werd voor salade.
    De soep gemaakt,
    hij was heerlijk en zo zacht van smaak, verrukkelijk !!
    Er een boerenbrood bij gegeten welke ik zelf sneed met roomboter en zeezout!
    Met recht een heerlijk winters recept

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress