VEGA kerst – zoete aardappelstoof met peer
Het hoofgerecht van mijn vegetarische kerstmenu is een stoofpotje van zoete aardappel en peer. Vlak voor het serveren roer ik er nog wat bladspinazie door en ik brokkel er een beetje feta over (kan je uiteraard ook weglaten. Schaaltje witte rijst erbij en genieten maar.
Recept: Zoete aardappelstoof met peer
Voor 2 personen
Ingrediënten:
– 1 zoete aardappel (250 gram)
– 1 teen knoflook, geperst
– 1 rode ui
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 theelepel paprikapoeder
– 100 gram kikkererwten (uit blik)
– 200 ml tomatenpulp (uit blik)
– 200 ml groentebouillon
– 1 peer
– 1 tomaat
– 1 handje bladspinazie
– 1 eetlepel rode wijn azijn
– zout & peper
– (desgewenst) 30 gram feta
Voor erbij:
– gekookte witte rijst
Bereiding:
– Schil de aardappel snijd hem vervolgens in 1 cm dikke plakken en die vervolgens in vieren. Zo krijg je vrij grove blokken, maar dat is ook de bedoeling.
– Snipper de ui.
– Verwarm de olijfolie in een stoofpan en fruit daarin de ui en knoflook zo’n 5 minuten, totdat de ui mooi glazig is.
– Voeg dan de zoete aardappel en paprikapoeder toe en hussel goed door elkaar.
– Bak een minuutje en giet dan de tomatenpulp en de groentebouillon erbij. Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen (op kleine pit).
– Voeg de kikkererwten toe en zet het vuur uit. Tot hier kan je dit gerecht voorbereiden. Hou rekening met het feit dat je dan nog zo’n 5 minuten nodig hebt om de boel klaar te maken om het echt uit te serveren.
– Warm vlak voor het serveren de hele boel op (let op: zorg dat je ook je rijst klaar hebt staan).
– Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes.
– Snijd de tomaat in blokjes.
– Voeg tomaat en peer toe aan je stoofpot en roer ook het handje bladspinazie erdoor.
– Roer voorzichtig de azijn erdoor en breng het geheel op smaak met wat zout en peper.
– Schep de stoofpot in schaaltjes en brokkel er desgewenst wat feta over. Serveer met de rijst erbij.
Bon appetit!