Onze Franse Keuken

Kerst Pompoensoep met ontbijtkoek-spek crumble

kerst2Bpompoensoep.jpg

kerst, Soepen | december 2, 2015 | By

Kerst 2015 – Wat gaan we eten? Ik heb wel wat suggesties. Zo heb ik 5 complete kerstmenu’s voor je uitgewerkt met verschillende thema’s. We beginnen met het ‘Klassiek Franse’ kerstmenu.

Mijn suggestie voor de eerste gang – soep – pompoensoep wel te verstaan. Romig, zacht van smaak en altijd een echte crowd-pleaser. Om hem een kersttintje te geven garneer je hem met een ontbijtkoek-spek crumble. Nou, geloof mij, daarmee heb je gelijk een feestelijke start van je diner.

Recept: Kerst – Pompoensoep met ontbijtkoek-spek crumble
Voor 4/6 personen

Ingrediënten:

– 700 gram pompoenblokjes
– 2 uien
– 20 gram boter
– 6 kardemompeulen
– 500 ml kippenbouillon
– 200 ml kookroom
– zout & peper

 Voor de crumble:
– 6 plakjes ontbijtspek
– 100 gram ontbijtkoek
– 20 gram gezouten roomboter (koud)

Bereiding:

De soep:
– Snipper de uien.
– Smelt de boter in een soeppan en voeg de ui toe.
– Fruit de uien, af en toe roerend, tot ze mooi glazig zijn (minuut of 7).
– Voeg dan de pompoenblokjes toe en bak die 5 minuten mee.
– Voeg dan de kardemompeulen en de kippenbouillon toe en breng aan de kook.
– Draai, zodra de soep kookt, het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat het 30 minuten pruttelen.
– Verwijder de kardemompeulen en pureer het geheel met de staafmixer.
– Voeg de kookroom toe en breng de soep op smaak met zout en peper.

De crumble:
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Bak de plakjes spek, zonder boter of olie, in een koekenpan knapperig. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenrol.
Snijd de donkere korstjes van de ontbijtkoek. Doe de rest van de ontbijtkoek in grove stukken in de keukenmachine. Pulseer tot je een grof broodkruim hebt.
– Schep het mengsel in een platte ovenschaal.
– Scheur vervolgens de gebakken ontbijtspek in stukken en doe die in de keukenmachine (kan gewoon in de ‘vieze’ bak, waar je net het koekkruim in gemaakt hebt) en pulseer, totdat je kleine stukjes hebt.
– Schep ook het ontbijtspek ‘kruim’ in de ovenschaal.
– Snijd 20 gram koude boter in kleine blokjes en doe die bij het spek en de ontbijtkoek in de ovenschaal.
– Wrijf alles tussen de toppen van je vingers door elkaar, totdat je wat dikkere kruimels hebt.
– Zorg dat het kruim één laag bedekt in je ovenschaal.

– Schuif de schaal in de oven en bak 20 minuten.
– Haal uit de oven en maak even een beetje los met een vork.
– Schep minstens één volle eetlepel van deze crumble in je kom soep en serveer.

Tip: De crumble is koud prima te gebruiken – dat zou ik dus ook zeker doen – gewoon van tevoren maken (net als de soep overigens). Bij je kerstdiner alleen nog even de soep opwarmen (let op: als je kookroom hebt toegevoegd, mag hij niet meer echt aan de kook komen!), in kommen scheppen en garneren met wat kruim…. Bon appetit!

Bron: Dit recept is een bewerking van de ‘Crème de potimarron’ uit de Franse kerstspecial van Saveurs France.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress