Onze Franse keuken

Vegetarische quiche met prei, champignons, geroosterde paprika en Provençaalse korst

Quiches, Vega | november 30, 2015 | By

Deze quiche is weer eens ontstaan door een beetje spielerei. Ik had nog wat Provençaals kruim over van mijn ovenschotel met kippendijen en gesmoorde prei, waar ik vorige week vrijdag over schreef. Zou dat niet een leuk korstje voor een vegetarische quiche kunnen zijn? Zoals jullie weten maak ik vaak quiches. Ik wilde er weer eens één maken zonder kaas. Ik vond de marinade van de kippendijen erg lekker en besloot ook dat in deze quiche te gebruiken.

Dus lekker wat prei smoren met wat champignons. Dan mosterd en Worchestersauce erdoor roeren en af laten koelen. Over de quichebodem verdelen, een beetje ei en room erover en voor de zekerheid dekte ik het prei-champignonmengsel af met een laagje geroosterde paprika. Voor extra smaak, maar ook om te zorgen dat het Provençaalse kruim niet weg zou zakken in het natte mengsel. Uiteraard is het lekkerder om zelf verse paprika’s te roosteren, maar die had ik niet in huis – dus gebruikte ik paprika uit een pot. Daar het kruim overheen en dan de oven in. Een leuke combinatie en heel smakelijk – al zeg ik het zelf. Dit is een blijvertje.

Recept: Vegetarische quiche met prei, champignons, geroosterde paprika en Provençaalse korst
Voor 4-8 personen

Ingrediënten:

– 1 x basisdeeg voor hartige taarten of kant-en-klaar bladerdeeg
– 1/2 ui
– 1 teen knoflook
– 1 prei ( 150 gram ringen)
– 250 gram champignons
– 20 gram boter
– zout & peper
– 1 theelepel paprikapoeder
– 100 ml room
– 1 ei
– 1 eetlepel mosterd
– 1 eetlepel Worchestersauce
– 1/2 pot geroosterde rode paprika’s
– 100 gram Provençaals kruim

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Smeer een platte quicheschaal (vlaaivorm) in met boter en bestuif met een beetje bloem.
– Bedek de schaal met het deeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Zet de vorm in de koelkast, terwijl je verder gaat met de rest van de voorbereiding.
– Snipper de ui, snijdt de prei in ringen en de champignons in plakjes.
– Smelt de boter in een koekenpan en fruit daarin de ui, totdat deze glazig is.
– Knijp dan het teentje knoflook uit in de pan en voeg prei en champignons toe.
– Voeg royaal zout en peper toe en doe ook het paprikapoeder erbij.
– Roer alles goed door elkaar en laat alles op middenhoog vuur 15 minuten garen, terwijl je af en toe roert.
– Haal de pan van het vuur, doe het mengsel in een kom en roer er de mosterd en Worchestersauce door. Laat afkoelen.
– Klop het ei en de room door elkaar.
– Haal de quichebodem uit de koelkast. Verdeel het afgekoelde champignonmengsel gelijkmatig over de bodem.

– Giet dan het eimengsel over de champignons en verdeel ook dat gelijkmatig.

– Snijdt de paprika’s in repen en bedek de quiche daarmee.

– Verdeel dan het Provençaalse kruim over de paprika en vouw (desgewenst) de randjes van het deeg een beetje naar binnen.

– Schuif de quiche in het midden van de oven en bak hem 45 minuten.
– Laat hem even 10 minuten afkoelen, voordat je hem serveert. Bon appetit!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment