Onze Franse Keuken

Ovenschotel met gesmoorde prei en gemarineerde kippendijen van Annabel Langbein

Vlees | november 27, 2015 | By

Woensdag vertelde ik over het fantastische Provençaalse broodkruimmengsel. Te gebruiken als korst voor allerhande ovenschotels en quiches. Ik ontdekte hem in Annabel Langbein’s tv-programma. Zij maakte dit heerlijke gerecht met gesmoorde prei en gemarineerde kippendijen. Afdekken met een laag Provençaals broodkruim en dan een klein uurtje in de oven. Ontzettend lekker.

De kip is verbazingwekkend mals (ik ben altijd een beetje huiverachtig bij ovenschotels met kip) – let er wel op dat je kippendijen gebruikt en geen kipfilet, want ik ben bang dat hij dan echt te droog wordt.

 
Het fijne aan deze ovenschotel is dat je hem helemaal van tevoren kunt voorbereiden. Ik maakte hem s’ochtends en zette hem afgedekt in de koelkast. Tegen etenstijd hoefde ik alleen nog even de oven voor te verwarmen, de schotel erin te schuiven en een uurtje te laten garen. Ideaal. Ik vind dit echt een aanrader. Ik heb nog geen kookboek van Annabel in mijn collectie. Staat bij deze op mijn verlanglijst.
 
Recept: Gesmoorde prei en kip ovenschotel
Voor 4 personen
 
Ingrediënten:
 
– 3 preien
– 40 gram boter
– peper & zout
– 10 kippendijen
– 2 eetlepels Worchestersauce
– 2 eetlepels Dijon mosterd
– 1/2 theelepel cayennepeper
– 1 theelepel gedroogde tijm
– 1/2 theelepel zout
– 125 ml kookroom
– 150 à 200 gram zelfgemaakt Provençaals broodkruim
 
Bereiding:
 
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Snijd de preien in dunne ringen (alleen het wit en het lichte groen).
– Smelt de boter in een stoofpan en voeg de preiringen toe.
– Voeg zeer royaal zout en peper toe en stoof de prei 15 minuten op middenhoog vuur. Roer af en toe goed door.
–  Marineer, terwijl de prei op het vuur staat, de kippendijen als volgt:
– Ontvel en ontbeen de kippendijen en doe het vlees (gewoon in grote stukken) in een kom.
– Voeg Worchestersaus, mosterd, cayennepeper, tijm en zout toe en hussel alles goed door elkaar.
– Laat de kippendijen even marineren, totdat de prei klaar is.
– De prei is klaar als hij mooi zacht is. Roer de room erdoor.
– Pak een ovenschaal en bedek de bodem met het preimengsel.
 
 
– Leg daar de gemarineerde kippendijen (in één platte laag – naast elkaar) op.
 
 
– Bedek de kippendijen vervolgens met het Provençaals broodkruim.
 

– Tot hier is de ovenschotel voor te bereiden. Dek de ovenschotel af en zet in de koelkast tot gebruik.
– Verwarm dan eerst de oven voor op 180 graden en schuif de ovenschotel vanuit de koelkast direct in de oven.
– Bak je de ovenschotel gelijk na het maken (dus in één moeite door), dan moet hij nog 45 minuten in de oven. Schuif je hem vanuit de koelkast in een voorverwarmde oven – hou dan 1 uur aan. Bon appetit!

Bron: Dit recept is van Annabel Langbein en komt uit het kookboek – De Free Range Cook

1 Comment

  1. Claudia

    november 28, 2015 at 3:38 pm

    Prei… hm… daar gaat mijn hartje nooit direct sneller van kloppen – behalve bij het trekken van goede bouillon, dan moet het er natuurlijk gewoon in – maar met zo'n korst en laagje lekkere dijtjes denk ik dat ik het heel makkelijk weg kan krijgen. Toch maar eens proberen dan!
    Dikke kus,
    Clau

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress