Onze Franse Keuken

Pompoenrisotto met een Frans tintje

pompoenrisotto.jpg

Pasta | oktober 30, 2015 | By

Ja, ja ik weet het. Het is véél te stil op mijn blog. Wees gerust. Daar komt binnenkort verandering in. Vanaf 1 november entertain (ahum) ik jullie gewoon weer 3 keer per week met nieuwe culi verhalen en recepten. Dat ik nu eind oktober ook nog even een blogje plaats komt doordat ik me weer had opgegeven voor de maandelijkse foodblogswap. Dan is het uiteraard ook wel de bedoeling dat je aan het eind van de maand het resultaat blogt. Vandaar!

Ik mocht deze maand iets kiezen van het blog van Sandra. Haar motto: geniet nooit met mate. Nou daar kan ik alleen maar op zeggen AMEN. Op Sandra kookt post zij lekkere recepten, waarvan er ook veel speciaal bestemd zijn voor kleine kinderen/baby’s gericht.

Op haar blog kan je bij de recepten heel handig op ingrediënt zoeken (note to self: ‘best een ideetje’) en ik wilde iets maken met pompoen. Ik vond een heerlijke pompoenrisotto met vis. Ik heb een Franse variant verzonnen.

Pompoen en risotto zijn beide heel zacht en romig qua structuur. Om niet één saaie zompige hap te krijgen moet er iets met een uitgesproken smaak tegenover staan vind ik. Dus legde ik wat plakjes gerookte eendeborst op de risotto en voegde ik wat stukjes knapperige walnoot toe. Oja, en de pompoenblokjes zelf kruidde ik met wat tijm, voordat ik ze de oven inschoof.

Lekker, maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik dit persoonlijk eerder in kleinere porties als voorgerecht zou serveren dan als hoofdgerecht. Maar…eerlijk is eerlijk… dat heb ik altijd met risotto gerechten – dus laat je er vooral niet door afschrikken.

Recept: Pompoenrisotto met gerookte eendeborst en walnoot
Voor 2 personen (hoofdgerecht) of 4 personen (voorgerecht)

Ingrediënten:

– 1/2 pomoen ( = 350 gram aan pompoenblokjes)
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel gedroogde tijm
– flinke snuf grof zeezout
– klontje boter
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 150 gram arborio rijst
– 50 ml witte wijn
– 500 ml kippenbouillon
– 50 gram mascarpone
– 8 plakjes gerookte eendeborst
– 6 gepelde walnoten

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Snijd de schil van de pompoen en het vruchtvlees in kleine blokjes.
– Leg de pompoenblokjes in een ovenschaal en besprenkel met de olijfolie.
– Voeg tijm en een flinke snuf grof zeezout toe en hussel alles goed door elkaar.
– Schuif de braadslee in de oven voor zo’n 30 minuten (maak in de tussentijd de risotto).
– Snipper de ui.
– Zet een pan met dikke bodem op het vuur en smelt daarin een klontje boter.
– Voeg de gesnipperde ui toe en pers de teentjes knoflook uit boven de pan. Fruit de ui op zacht vuur, totdat deze glazig is – zo’n minuut of 3/4.
– Voeg de rijst toe en schep alles door elkaar.
– Giet de wijn erbij en roer rustig tot de wijn is opgenomen.
– Voeg dan een beetje bouillon toe en roer totdat de bouillon is opgenomen. Voeg dan een nieuwe scheut bouillon toe en roer weer totdat de bouillon opgenomen is. Kortom – herhaal dit proces totdat alle bouillon opgenomen is. Dit duurt een minuut op 20.
– Haal de pompoen uit de oven en doe 3/4 van de blokjes (let op: HEET) in een keukenmachine.
– Doe de mascarpone ook in de keukenmachine en meng het samen met de pompoenstukjes tot een gladde pasta.
– Haal de gare risotto van het vuur, roer daar de mascarpone-pompoenpasta doorheen en laat het 2 minuten rustig afgedekt staan.
– Verdeel dan de risotto over 2 (of 4) borden. Garneer met de plakjes resterende pompoenblokjes, plakjes eendeborst en stukjes walnoot. Bon appetit !

Benieuwd naar het originele recept van Sandra, die als inspiratie diende voor mijn versie? Klik dan HIER

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress