Onze Franse keuken

Maiskolf van de BBQ – 2 versies

BBQ2Bmaiskolf.jpg

Groentes | juli 22, 2015 | By

Vandaag de kick-off blogpost van leuke bijgerechten voor de BBQ: gemarineerde maiskolf. Zo gemaakt en gegarandeerd een hit. Ze zien er leuk uit naast al dat vlees en ook het eten ervan is gezellig. Gewoon vasthouden (aan het prikkertje) en knagen maar.

Ik zag ooit een maiskolf met hoisinmarinade op Pinterest en daar heb ik deze simpele versie van gemaakt. Gewoon een beetje chilisaus met hoisinsaus mengen en voilà – je hebt een gepimpte maiskolf. Voor een frisse variant vind ik een limoenboter ook top. Dan grill je de kolf gewoon naturel en doe je een klontje limoenboter erop als je ze van de BBQ haalt. Smelt gelijk, dus even draaien zodat alle stukjes ermee bedekt zijn, en smullen maar.

Ik kook zelf wel altijd even de maiskolven voor. Dan hebben ze op de BBQ nog maar een paar minuutjes nodig. Ook leg ik cocktailprikkers klaar en prik die in de zijkanten van de maiskolf (nadat ze van de BBQ komen). Zo kan je ze makkelijker opeten, zonder je handen te branden.

Recept: Maiskolf van de BBQ – 2 versies

Ingrediënten:
Voor 4/8 personen (bijgerecht BBQ)

– 3/4 maiskolven in het blad

Voor de pittige maiskolf
– 1 eetlepel hoisinsaus
– 1 eetlepel chilisaus

Voor de frisse maiskolf
– 20 gram roomboter
– rasp van 1/2 limoen
– 1 eetlepel limoensap
– snuf grof zeezout

Bereiding:

Basis voorwerk:
– Verwijder het blad van de maiskolven.
– Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de maiskolven toe.
– Kook ze 10 minuten, giet ze af en laat afkoelen.
– Snijd elke maiskolf in 3 stukken.

Pittige maiskolf
– Meng de hoisinsaus met de chilisaus in een kommetje en rol de maiskolfpartjes erdoor.
– Zorg dat ze aan alle kanten voorzien zijn van een laagje marinade.
– Leg de maiskolven op een hete BBQ en gaar ze in 4 minuten, keer ze regelmatig om aanbranden te voorkomen.
– Steek desgewenst aan beide kanten een cocktailprikker, om ze makkelijker beet te kunnen houden en smullen maar.

Frisse maiskolf
– Prak de roomboter met de limoenrasp, limoensap en grof zeezout goed door elkaar.
– Leg de maiskolven op de hete BBQ en gaar ze in 4 minuten, waarbij je ze regelmatig keert om aanbranden te voorkomen. Schep de maiskolven op een bord en leg op ieder stuk een klontje limoenboter. Strijk de boter, zodra deze smelt goed uit over het hele maiskolfje, zodat ze voorzien zijn van een mooi boterlaagje.
– Steek ook nu (desgewenst) aan beide kanten een cocktailprikker, en…enjoy!

Op zoek naar andere BBQ bijgerechten? Aanstaande zondag geef ik je mijn recept voor een heerlijke frisse BBQ pastasalade.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment