Onze Franse Keuken

Zomerse Citroenkoekjes met citroenglazuur

Citroenkoekjes.jpg

Kidscuisine, Koekjes | juni 5, 2015 | By

Citroen en kids? Gaat dat wel samen? Is een citroenkoekje met citroenglazuur niet een beetje teveel van het goede voor die arme kindermondjes? NEE! De glazuur, die je over deze koekjes strijkt is eerder zoet dan zuur. De verhoudingen zijn zo goed, dat je ze een subtiel lichtzuur citroenaccent geeft. Dit is een leuk koekje om samen te bakken, want je kids kunnen zelf met een kwastje de glazuur opbrengen – Marie vond dat in ieder geval een prachtig klusje. Onze kleine meiden vinden deze koekjes gelukkig net zo lekker als ik. We kunnen ze dus nog héél vaak gaan bakken in de toekomst. Een lekker fris zomers koekje. TOP!

Recept: Citroenkoekjes met citroenglazuur
Voor 10/16 stuks

Ingrediënten:

– 1 citroen
– 70 gram suiker
– 100 gram koude gezouten roomboter, in blokjes
– 2 eigelen
– 250 gram bloem
– 1/2 theelepel bicarbonaat
– 2 eetlepels melk

Citroenglazuur
– 100 gram poedersuiker
– sap van 1/2 citroen

Bereiding:

– Rasp de citroen, zodat je één theelepel citroenrasp hebt.
– Klop in de keukenmachine de boter, suiker, citroenrasp en eigelen goed door elkaar tot het een egale massa is.
– Voeg dan de bloem en bicarbonaat toe en meng totdat je een kruimeldeeg hebt.
– Voeg dan de melk toe om het smeuïger te krijgen. Zet de machine uit en haal het deeg eruit en kneed het tot een bol.
– Pak de bol in met keukenfolie en leg het een uurtje in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met daarop een laagje bakpapier.
– Bestuif je werkoppervlak met een beetje bloem en rol de bol uit met je keukenroller. Het kan wat stroef en brokkelig gaan – no worries – gewoon weer aan elkaar plakken en opnieuw beginnen.
– Maak een plak van een centimeter dik en steek koekjes uit in de gewenste vorm. Ik gebruik een standaard rechthoekige koekjesvorm.
– Leg de koekjes naast elkaar op het bakpapier met een tussenruimte.
– Schuif de bakplaat in het midden van de oven.
– Bak de koekjes 12 minuten; let op: halverwege even de bakplaat keren voor gelijkmatige garen.
– Haal de koekjes uit de oven en laat ze 1 uur afkoelen.
– Maak dan de citroenglazuur: meng poedersuiker met het sap van een 1/2 citroen in een kommetje met een lepeltje goed door elkaar, totdat je een witte dikke siroop hebt. Smeer de citroensiroop met een kwastje op de koekjes (of als je geen kwastje hebt – met een lepeltje en dan uitwrijven met je vinger – kan ook).
– Laat de glazuur nog 1 uur intrekken en dan kan je eindelijk aanvallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress