Onze Franse keuken

Franse abrikozentaart met walnoot en lavendel

Abrikozentaart.jpg

Desserts, Taart | juni 3, 2015 | By

Toen ik deze taart zag in Ottolenghi’s boek ‘Plenty more’ wist ik gelijk: die moet ik maken.Volgens de master himself is deze taart net zo Frans als stokbrood met boter en rijpe Brie. Who am I to argue?

Deze taart is een ‘één, twee, drietje’. Walnoot en lavendel heb ik hier altijd op voorraad uit eigen tuin. Het was voor mij een kwestie van even wachten totdat het abrikozenseizoen van start ging. Nu dus! Ze liggen hier echt overal op boerenmarktjes en in de supermarchés. Aan de slag dus. Het resultaat: De taart ziet er prachtig uit, ruikt fantastisch en smaakt verrukkelijk. Een aanrader! Zo maak je hem:

Recept: Abrikozentaart met walnoot en lavendel
Voor 8/12 personen

Ingrediënten:

– 120 gram gepelde walnoten
– 185 gram roomboter
– 2 eetlepels walnotenolie
– 220 gram fijne kristalsuiker
– 120 gram gemalen amandelen
– 4 eieren
– 90 gram bloem
– 1/2 theelepel vanille-extract
– rasp van 1 citroen
– 1,5 theelepel gedroogde lavendelbloempjes
– 600 gram abrikozen, gehalveerd en ontpit
– zout

Voor het glazuur:
– 50 gram poedersuiker
– 1 eetlepel citroensap

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Maal de gepelde walnoten in je keukenmachine tot een grof poeder en zet apart.
– Doe de roomboter, walnotenolie, suiker en gemalen amandelen in een keukenmachine en meng, totdat je een bleek luchtig mengsel hebt.
– Klop de eieren 1 voor 1 los en giet vervolgens het losgeklopte ei ook 1 voor 1 door het roombotermengsel.
– Zet de keukenmachine uit en spatel de walnoten, bloem, vanilleextract, citroenrasp,1 theelepel lavendelbloempjes en een snuf zout door het ei-roombotermengsel.
– Bekleed een springvorm van 23 cm met bakpapier. Giet het beslag erin en strijk de bovenkant glad.
– Druk de abrikozen op hun zij in een lepeltje,lepeltje stijl dakpansgewijs rondom in het beslag.
– Bak de taart 60 minuten in de oven. Check dan even of de bovenkant niet te donker aan het worden is. Zo ja, leg er dan wat aluminiumfolie overheen. Bak de taart nog een kwartiertje (dus in het totaal een uur en een kwartier).
– Maak de glazuur: meng de suiker goed met het citroensap en bestrijk daar de taart mee, zodra je hem uit de oven haalt. Laat hem dan helemaal afkoelen.
– Bestrooi de taart vlak voor het serveren met de resterende lavendelbloempjes. Enjoy!

Bron: Dit recept komt uit het fantastische kookboek Plenty More van Ottolenghi

Comments

Leave a Comment