Perfect koekjesdeeg voor uitsteken vormpjes
Marie en ik hebben meerdere soorten basisdeeg getest; met melk, met ei, met bloem, met zelfrijzend bakmeel, met warme of juist met koude boter. Dit deeg vinden wij het fijnst werken en, niet onbelangrijk, het lekkerst. Rol het deeg niet al te dun uit, want dan bakken de koekjes snel aan. Hou dus ongeveer een plak van een halve cm dikte aan.
Wat héél praktisch is aan dit deeg: Het luistert allemaal niet zo nauw. Pak de restjes deeg gewoon bij elkaar en rol het opnieuw uit. Of druk wat losse stukjes tegen elkaar aan. Wel zo handig als je met kids aan het bakken slaat.
Recept: Basis koekjesdeeg voor uitsteken vormpjes
Ingrediënten:
– 225 gram gezouten roomboter, koud in kleine blokjes
– 140 gram suiker
– 1 eigeel
– 2 theelepels vanille extract
– 280 gram bloem
– snuf zout
Bereiding:
– Meng de suiker met de boter met je keukenmachine (of kloppers).
– Voeg het eigeel en vanille extract toe en meng tot een gladde massa ontstaat.
– Voeg bloem en snuf zout toe tot je een zeer grof kruim krijgt.
– Haal het deeg uit de kom. Kneed het tot een bol, pak die in keukenfolie en leg 1 uur in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Zet een bakplaat klaar en leg daarop een laagje bakpapier.
– Bestuif je werkblad en deegroller met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dikke plak.
– Steek de gewenste koekjes uit en leg ze op de bakplaat.
– Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes 10 minuten. Keer de bakplaat halverwege even om om de koekjes mooi gelijkmatig te garen.
– Laat de koekjes afkoelen en…….aanvallen maar!
Sandra
mei 8, 2015 at 6:00 pmDit receptje van koekjes ga ik zeker ook eens testen, zeer benieuwd 🙂
Eske
juni 1, 2017 at 6:58 pmWat n super recept! Ze zijn heerlijk! Dankjewel
Lisette
juni 2, 2017 at 7:10 amOh fijn Eske! Bedankt voor het compliment. Groetjes uit Frankrijk
Jeanne
december 10, 2017 at 4:13 pmZe zijn hartstikke lekker. Heel goed recept. Net gebakken en wat ruikt het lekker in de keuken.
Lisette
december 11, 2017 at 7:12 amFijn – blij dat het recept ook bij jou goed in de smaak valt! Ik gebruik dit recept zelf ook echt vaak – deze week gaan we deze koekjes bakken tijdens het kinderfeestje van Annick. Tien kleine hummels aan de tafel – een uitdaging zullen we maar denken :-)….
Jente en noa
november 21, 2020 at 9:55 amSuper lekker