Onze Franse keuken

Smeuïge rundergehaktbal – zo maak je ze

Herschaalde2Bkopie2B2B-2BSmeuige2BGehaktballen2B16.jpg

Rundvlees, Vlees | maart 11, 2015 | By

Gehaktballen maak je met half-om-half gehakt. Dan worden ze lekker smeuïg. Hier in Frankrijk kennen ze dit type gehakt niet. Uiteraard kan je het wel zelf maken, of een andere oplossing verzinnen (bijv chipolata toevoegen). Je kan ook proberen om het recept zo aan te passen, dat je een smeuïge variant weet te creëren met rundergehakt. Inmiddels wonen wij hier alweer 7 jaar. Ik heb dus vaak genoeg kunnen experimenteren en kan nu eindelijk zeggen dat ik echt een fijne, lekkere, smeuïge rundergehaktbal kan maken. Hoe? Nou zo:

Recept: Smeuïge rundergehaktbal
Voor 4/6 personen

Ingrediënten:

– 600 gram rundergehakt
– 1 rode ui
– 1 teentje knoflook
– 2 eetlepels olijfolie
– 1,5 eetlepels Dijon mosterd
– 2 eetlepels worchestersauce
– 2 eieren
– 100 gram grof paneermeel
– 1 eetlepel ketchup
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel kerriepoeder
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel peper
– 20 gram gezouten roomboter
– 350 ml runderbouillon

Bereiding:

– Doe het rundergehakt in een kom.
– Snipper de rode ui.
– Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, totdat deze glazig is.
– Rasp de knoflook boven de pan en bak de knoflook nog even een minuutje mee.
– Laat even afkoelen en doe de inhoud van de pan bij het gehakt.
– Voeg de mosterd, worchestersauce, ei, paneermeel, ketchup, paprikapoeder, kerriepoeder, zout en peper toe en hussel met je handen goed door elkaar. Draai er grote ballen van (formaat tennisbal) en leg ze op een bord.
– Dek het bord af met folie en zet even een half uurtje in de koelkast.
– Verwarm de boter in een grote braadpan en bak de ballen op middenhoog vuur aan alle kanten.
– Giet, als de ballen aan alle kanten bruin zijn, de runderbouillon toe en laat de ballen een half uur garen op zacht vuur in de bouillon. Draai ze regelmatig! Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    maart 12, 2015

    Quoi? Geen hachis moitié? Daar moeten we dan wel rekening mee houden als het eenmaal zover is (wordt aan gewerkt), want HOH gehakt is hier favoriet. Waarschijnlijk is dit het perfecte excuus om toch maar die gehaktmolen-uitbreiding op de Kitchenaid te kopen 😉
    Dikke kus, Clau

  2. Leave a Reply

    Lisette
    maart 31, 2015

    Goed plan Clau! Die rare Fransen ook. Lamsgehakt kennen ze hier trouwens ook niet – dus een eigen gehaktmolen is wel handig. (kitchenaid rules!! – ik heb gewoon zo'n ouderwets zwaar hand-ding en die gebruik ik dus inderdaad ook nooit – dus bij deze gaat die gehaktmolenuitbreiding op de kitchengadget-wishlist) Kus

  3. Leave a Reply

    Nathan
    maart 15, 2016

    Vandaag gemaakt met rundvleesgehakt van Koop een Koe. Helemaal super! Mals en smaakvol. Ik heb alleen de ballen 5 min gebraden en daarna 30 min zachtjes nagegaard in de oven op 150 gr.

    Thnx voor dit recept!
    Nathan

  4. Leave a Reply

    Marleen
    juni 3, 2016

    Erg lekker balletje…vanavond gemaakt, viel bij iedereen in de smaak.
    Groetjes!

    • Leave a Reply

      Lisette
      juni 10, 2016

      Hi Marleen, wat fijn dat iedereen ze lekker vond. Groetjes terug.

      • Leave a Reply

        Leonie
        maart 24, 2021

        Vanmiddag gegoogeld naar een recept voor gehaktballen van rundvlees omdat ik niet van varkens- of lamsvlees hou. Dit recept kwam ik tegen en heb ik gemaakt. Was heerlijk. Vonden we alle zes. Dank voor het delen van dit recept. Blijvertje!

        • Leave a Reply

          Lisette
          maart 31, 2021

          Hi Leonie – oh wat fijn. Ik ben blij dat het een blijvertje is.LEUK.

  5. Leave a Reply

    Lammert Jan
    juni 14, 2017

    Ze waren heerlijk bedankt

  6. Leave a Reply

    Nadia
    oktober 3, 2018

    Heel lekker! Heb er nog wat peterselie en koriander bij de uiien meegebakken en het als vulling gebruikt in bladerdeeg! Bedankt

  7. Leave a Reply

    Richard Koelemeijer
    februari 26, 2021

    Heb ze ook een half uur in de oven op 150 graden bereid.
    Heerlijke smeuïge Ballen.
    Bedankt voor het recept.

    • Leave a Reply

      Lisette
      maart 10, 2021

      Hi Richard, heel graag gedaan. Bedankt voor je berichtje – altijd leuk om te horen. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

Leave a Comment