Smeuïge rundergehaktbal – zo maak je ze

Recept: Smeuïge rundergehaktbal
Voor 4/6 personen
Ingrediënten:
– 600 gram rundergehakt
– 1 rode ui
– 1 teentje knoflook
– 2 eetlepels olijfolie
– 1,5 eetlepels Dijon mosterd
– 2 eetlepels worchestersauce
– 2 eieren
– 100 gram grof paneermeel
– 1 eetlepel ketchup
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel kerriepoeder
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel peper
– 20 gram gezouten roomboter
– 350 ml runderbouillon
Bereiding:
– Doe het rundergehakt in een kom.
– Snipper de rode ui.
– Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, totdat deze glazig is.
– Rasp de knoflook boven de pan en bak de knoflook nog even een minuutje mee.
– Laat even afkoelen en doe de inhoud van de pan bij het gehakt.
– Voeg de mosterd, worchestersauce, ei, paneermeel, ketchup, paprikapoeder, kerriepoeder, zout en peper toe en hussel met je handen goed door elkaar. Draai er grote ballen van (formaat tennisbal) en leg ze op een bord.
– Dek het bord af met folie en zet even een half uurtje in de koelkast.
– Verwarm de boter in een grote braadpan en bak de ballen op middenhoog vuur aan alle kanten.
– Giet, als de ballen aan alle kanten bruin zijn, de runderbouillon toe en laat de ballen een half uur garen op zacht vuur in de bouillon. Draai ze regelmatig! Bon appetit!
Claudia
maart 12, 2015 at 11:34 pmQuoi? Geen hachis moitié? Daar moeten we dan wel rekening mee houden als het eenmaal zover is (wordt aan gewerkt), want HOH gehakt is hier favoriet. Waarschijnlijk is dit het perfecte excuus om toch maar die gehaktmolen-uitbreiding op de Kitchenaid te kopen 😉
Dikke kus, Clau
Lisette
maart 31, 2015 at 10:26 pmGoed plan Clau! Die rare Fransen ook. Lamsgehakt kennen ze hier trouwens ook niet – dus een eigen gehaktmolen is wel handig. (kitchenaid rules!! – ik heb gewoon zo'n ouderwets zwaar hand-ding en die gebruik ik dus inderdaad ook nooit – dus bij deze gaat die gehaktmolenuitbreiding op de kitchengadget-wishlist) Kus
Nathan
maart 15, 2016 at 7:45 pmVandaag gemaakt met rundvleesgehakt van Koop een Koe. Helemaal super! Mals en smaakvol. Ik heb alleen de ballen 5 min gebraden en daarna 30 min zachtjes nagegaard in de oven op 150 gr.
Thnx voor dit recept!
Nathan
Marleen
juni 3, 2016 at 5:26 pmErg lekker balletje…vanavond gemaakt, viel bij iedereen in de smaak.
Groetjes!
Lisette
juni 10, 2016 at 12:24 pmHi Marleen, wat fijn dat iedereen ze lekker vond. Groetjes terug.
Leonie
maart 24, 2021 at 8:56 pmVanmiddag gegoogeld naar een recept voor gehaktballen van rundvlees omdat ik niet van varkens- of lamsvlees hou. Dit recept kwam ik tegen en heb ik gemaakt. Was heerlijk. Vonden we alle zes. Dank voor het delen van dit recept. Blijvertje!
Lisette
maart 31, 2021 at 8:39 amHi Leonie – oh wat fijn. Ik ben blij dat het een blijvertje is.LEUK.
Lammert Jan
juni 14, 2017 at 4:02 pmZe waren heerlijk bedankt
Nadia
oktober 3, 2018 at 5:23 pmHeel lekker! Heb er nog wat peterselie en koriander bij de uiien meegebakken en het als vulling gebruikt in bladerdeeg! Bedankt
Richard Koelemeijer
februari 26, 2021 at 4:58 pmHeb ze ook een half uur in de oven op 150 graden bereid.
Heerlijke smeuïge Ballen.
Bedankt voor het recept.
Lisette
maart 10, 2021 at 9:49 amHi Richard, heel graag gedaan. Bedankt voor je berichtje – altijd leuk om te horen. Groetjes uit Frankrijk, Lisette
K
september 10, 2023 at 8:05 pmOp zoek naar een recept voor gehaktballen van rundergehakt kwam ik dit recept tegen. Heerlijk zo gegaard in bouillon!
Bedankt voor het recept!