Onze Franse Keuken

Samen koken op afstand – Perentaart met calvadossiroop van Yvette v Boven

Herschaalde2Bkopie2Bvan2B1-DSC_0092.jpg

Taart | maart 22, 2015 | By

Na de teleurstelling van ons eerste testrecept van dit jaar, maakten Inge en ik voor deze 2e sessie de omgekeerde peren & notentaart met calvadossiroop uit Homemade Winter van Yvette van Boven.

Wij hebben altijd een enorme voorraad walnoten (oogst van onze bomen) en ik verwelkom dan ook ieder leuk gerecht waar ze in verwerkt worden. Inge weet dat, en dat is dan ook één van de redenen dat ze dit recept onder mijn aandacht bracht. Los van het feit dat dit ons gewoon een ontzettend lekkere taart lijkt uiteraard. Het is een omgekeerde taart – oftewel een tarte tatin – en die maak ik regelmatig in vele varianten. Deze versie kende ik nog niet en was dan ook heel benieuwd.

Wat vond ik ervan?
Wij kregen vrienden te eten – hij Nederlander, zij Française – en dit leek me nou een leuk origineel dessert. Trots zette ik deze taart op tafel, en??….een enorme hit! Hij is echt fantastisch en die Calvadossiroop maakt het helemaal af. Bovendien is het leuk dat ieder naar wens met het schenkkannetje nog wat extra siroop over zijn stuk kan gieten. Aan een kleine punt heb je trouwens meer dan genoeg, want man – deze taart is wel erg machtig.

De peren maken het lekker smeuïg, maar wij vonden het deeg op zichzelf ook al lekker genoeg – dan krijg je een gateau au noix – een walnotentaart met cakeachtige structuur, die je hier in de omgeving héél veel ziet.

Dit is echt een leuke taart om te maken en verrassend apart (in de goede zin van het woord) van smaak. Hij gaat dan ook op de lijst van onze table d’hôte gerechten en een aantal van onze gasten kunnen hem komend seizoen bij ons proeven. Lijkt me trouwens ook lekker met appel. Die variant ga ik ook nog eens uitproberen – als alternatief voor onze klassieke appel tarte tatin.

Wat vond Inge ervan?
Dacht ik bij de rode kool soep van de vorige test ‘dat kan niet lekker zijn’ bij dit recept dacht ik dat totaal niet. Lisette is altijd op zoek naar recepten om de walnotenoogst in te verwerken en ik help daar uiteraard graag mee.

De omgekeerde perenwalnotentaart van Yvette van Boven is zo echt gemaakt, die calvadosstroop vond ik nog het lastigste. Het duurt eeuwen eer die suiker gesmolten is! En dan nog, ik kreeg m niet helemaal glad of ik had te weinig geduld dat kan ook. Iets meer geduld had ik ook moeten hebben bij het lossen van de taart uit zijn vorm, er bleef nog wat plakken. Groot voordeel ik kon vast proeven, ja die vorm moet toch leeg hė. 
 
Het testpanel bestond dit keer uit 5 60-plussers en 1 40-plusser dus. En ik kan jullie melden: iedereen was lovend! Een aanrader deze taart, echt heerlijk! Mocht je nog wat stroop over hebben, wat goed kan, een lepeltje (of 2) in een latte macchiato is ook een aanrader. Kortom na de domper van vorige week nu een jeeeeeeeej-moment. En ook een moment om even wat te gaan rennen want calorieneutraal is deze taart helaas niet te noemen. 
 
Conclusie:
Een hit! De omgekeerde walnoten-perentaart van Yvette van Boven is echt een aanrader.
Zoek je het recept? Hij staat in haar prachtige kookboek: Home Made Winter 
Gelijk door met  het volgende testrecept: Een gerecht uit de Zilveren Lepel – We’ll keep you posted! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress