Onze Franse Keuken

Quiche met kip, courgette en gedroogde abrikozen

Herschaalde2Bkopie2Bvan2BDSC_05412B-2Bquiche2.jpg

Quiches | maart 18, 2015 | By

 Tijdens het seizoen hebben wij regelmatig een quiche avond op La Panacée. Dan zetten we de hele tafel vol met diverse varianten – een quicheproeverij dus. Ik probeer iedere winter weer wat recepten, in de hoop wat leuke nieuwe taarten aan ons receptenarsenaal te kunnen toevoegen. Dit is onze meest recente aanwinst. Deze quiche is wel een beetje tricky, want de kip mag niet te droog worden. Volg mijn bereidingswijze en dan komt het goed.
De kip voor deze quiche marineer ik eerst even. Die fantastische marinade komt je misschien wel bekend voor. Daar schreef ik namelijk vorig jaar al eens over (hier).

Recept: Quiche met kip, courgette en gedroogde abrikozen
Voor 6/8 personen

Ingrediënten:

– 1 pak bladerdeeg
– 400 gram kipfilet
– 3 eetlepels Worchestersaus
– 4 eetlepels ketchup
– 1 eetlepel abrikozenjam
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1 theelepel mosterdpoeder
– 1 kleine courgette (200 gram)
– 1 theelepel gedroogde tijm
– 1 eetlepel olijfolie
– 1/2 theelepel versgemalen peper
– 6 gedroogde abrikozen
– 1 bol mozzarella
– 3 eieren
– 200 ml room
– zout & peper

Bereiding:
– Snijd de kipfilet in blokjes (niet te klein zo’n 3 bij 3 cm)
– Doe de kipfiletblokjes in een kom en voeg Worchestersaus, ketchup, abrikozenjam, olijfolie, gemberpoeder en mosterdpoeder toe en hussel goed door elkaar. Dek de kip af en laat even een half uurtje marineren in de koelkast.
– Smeer de quichevorm in met boter en bestuif met een beetje bloem.
– Bekleed de vorm met bladerdeeg, prik er met een vork wat gaatjes in en zet weg in de koelkast tot gebruik.
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Snijd de courgette in kleine dikke reepjes (zo’n 1,5 cm breed en 3 cm lang – denk aan formaat ‘penne-pasta’).
– Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en voeg de courgette toe. Voeg de tijn toe en bak de courgette een minuut of 3.
– Zet een 2e (grote) koekenpan op het vuur, kieper de kipfilet in de pan en bak de kip heel kort aan alle kanten. Max 3 minuten in het totaal – je bakt alleen de buitenkant, de rest gaart na tijdens het bakken in de oven.
– Laat de kip en courgette even afkoelen.
– Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
– Hussel de kip, courgette en abrikozen door elkaar en bedek de taartbodem ermee.
– Snijd de mozzarella in kleine stukjes en verdeel die over het kipmengsel.
– Klop in een kom de eieren met de room en voeg royaal zout en peper toe.
– Giet de eieren over de kip en zorg ervoor dat alles gelijkmatig bedekt is.
– Schuif de quiche in de oven en  bak hem in 45 minuten gaar.
– Haal de quiche uit de oven en laat even 5 minuten afkoelen, voordat je hem serveert. Bon appetit!

5 Comments

  1. Bonjade

    maart 18, 2015 at 7:51 pm

    Heerlijk al die recepten…..deze zal iets te moeilijk voor me zijn….ha dan wordt mijn kip zeker te droog…maar de pasta met spicy garnalen……jammie……
    Thankx voor steeds weer inspiratie.

    Fijne avond

    Liefs

    Reply
  2. Claudia

    maart 18, 2015 at 9:34 pm

    Ja. Doe mij die maar. Week 20 = quicheweek 🙂
    Dikke kus, Clau

    Reply
  3. Lisette

    maart 31, 2015 at 10:14 pm

    Gewoon een keertje proberen – hij is echt de moeite waard. Komt vast goed…en zo niet – een tosti is zo gemaakt :-)…

    Reply
  4. Marleen

    juli 9, 2018 at 6:33 am

    Heerlijke taart maar de bodem wordt nooit gaar wat kan ik daar aan doen?

    Reply
    • Lisette

      juli 9, 2018 at 11:40 am

      Kan het misschien aan de taartvorm liggen, die je gebruikt? Gebruik je in de oven ‘onder-boven verwarming’ of ‘circulatie’? – ik zou voor dat laatste gaan. Kijken of dat scheelt.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress