Onze Franse keuken

Knolselderijsalade met feta

knolselderijsalade2.jpg

Salades | maart 8, 2015 | By

Deze knolselderijsalade aten wij bij de kip met pistachenotenkorst, waar ik vrijdag over schreef. De frisse muntdressing is een heerlijke combinatie met de zacht anijsachtige knolsmaak en zoute feta. Deze salade vind ik wel een echt bijgerecht. Niet zo geschikt als voorgerecht of maaltijdsalade. Gebruik voor de mooie ‘Julienne’ reepjes (luciferhoutjes) een mandoline of keukenmachine. Deze salade past niet alleen heel goed bij kipgerechten, ook lamsvlees of een fijne biefstuk past er uitstekend bij.

 
Recept: Knolselderijsalade met feta

Voor 4 personen

 
Ingrediënten:
 
– 1/2 knolselderij
– water met citroensap
– 1 gele paprika
– 1 rode ui

– 1 teentje knoflook
– 2 eetlepels fijngehakte platte peterselieblaadjes

– 2 eetlepels fijngehakte verse muntblaadjes
– 1 theelepel gedroogde munt
– 1 eetlepel witte balsamicoazijn
– 2 eetlepels olijfolie
– zout & peper
– 50 gram feta
 
Bereiding:
 
– Schil de knolselderij en schaaf hem met de mandoline (of in je keukenmachine) à julienne (in kleine luciferhoutjes). Doe de reepjes in een kom met water, waar je een halve citroen in hebt uitgeperst.
– Snijd de paprika in dunne repen en de ui in dunne ringen.
– Pers de knoflook uit in een grote slakom en voeg de kruiden en azijn toe. Roer er de olijfolie door en breng royaal op smaak met (grof) zeezout en peper.
– Laat de knolselderij uitlekken en dep goed droog met keukenpapier.
– Doe de knolselderij in de slakom bij de dressing en hussel alles goed (met je handen – althans dat doe ik) door elkaar.
– Schep de salade op een platte schaal. Verkruimel de feta erover en serveer. Bon appetit!
 
Tip: Deze salade blijft niet heel lang goed. Voor het lekkerste resultaat moet je hem binnen een halfuur na bereiding opeten.
 
Bron: Dit recept komt uit Turquoise – Greg & Lucy Malouf
 

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    maart 8, 2015

    Oeh, Lies, lekker dit! Hij ziet er niet uit, die knolselderij, maar het arme knolletje heeft onvermoede kanten – stille waters, diepe knollen 😉 Ik maak nog wel eens knolselderij-met-bloemkoolpuree ter vervanging van de aardappelpuree. Lekker met een paar tenen knoflook, een fikse klont roomboter, zeezout en flink wat peper. Serveren met een hele dikke karbonade die eerst gegaard is in de sous vide en dan afgebakken in de roomboter. Heerlijk! Dikke kus, Clau

  2. Leave a Reply

    Lisette
    maart 31, 2015

    Ohhh, klinkt ook goed!! Dat sous vide gebeuren staat hier nog op een verdacht laag pitje – even druk met andere zaken…..komt wel….kus

Leave a Comment