Onze Franse Keuken

De ultieme homemade uienkruier

Herschaalde2Bkopie2Bvan2BIMG_2498-2Buienkruier.jpg

Quiches, Vega | maart 29, 2015 | By

Jaren terug, tijdens mij studententijd in Leiden (ik zie toch ‘lang geleden’), haalde ik in het weekend vaak een uienkruier bij bakker Bart. Dat was dan mijn avondeten. Kop soep erbij en smullen maar. Die smaak heb ik nooit meer terug kunnen halen, tot nu. Volkomen verrast was ik, toen ik een hap van deze hartige taart nam en die smaakherinnering zich opdrong. Deze hartige taart is echt fantastisch en ziet er prachtig uit. Eerlijk gezegd vind ik dit de 2.0 versie van de uienkruier van destijds. Maken – je krijgt er geen spijt van – I promise.

Recept: Abdij-uientaart
Voor 6/8 personen

Ingrediënten:

– 1 pak bladerdeeg
– 50 gram blonde rozijnen
– 500 gram uien
– 10 gram gezouten roomboter
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 snuf grof zeezout
– 150 ml donker (abdij)bier
– 2 eieren
– zout & peper
– 75 ml room
– 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
– 170 gram Reblochon

Bereiding:

– Wel de rozijnen een kwartierjte in lauwwarm water/
– Snijd de uien in hele dunne ringen (ik gebruik hiervoor mijn keukenmachine)
– Verwam de boter en olijfolie in een koekenpan met dikke bodem .
– Voeg de uien toe, sprenkel het zeezout erover en bak de uien op halfhoog vuur 8 minuten, totdat de ringen zacht en goudblond zijn.
– Giet dan het bier erbij en laat op halfhoog vuur stoven, totdat al het vocht is verdwenen.
– Zet het vuur uit en laat de ringen afkoelen.
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Vet een bakvorm in met een beetje boter – ik gebruik hiervoor een rechthoekige bakvorm – gewoon vanwege het uienkruier idee, maar een ronde vorm kan ook prima.
– Bestuif de vorm met een beetje bloem en bekleed hem met bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem.
– Giet de rozijnen af en roer ze door de uien. Vul de taartvorm met het uienmengsel.
– Kluts de eieren, voeg zout en peper toe en giet de room erbij. Voeg peterselie toe en roer nog even goed door elkaar. Giet de eieren over de uien.
– Snijd de Reblochon in dunne plakken en bedek de bovenkant van je taart er mee.
– Schuif de taart in het midden van je oven en bak hem in 45 minuten goudbruin. Ik zet onderin een extra bakplaat om eventueel gesmolten kaas op te vangen (ervaring: – anders plakt het op de bodem van mijn oven – en dat maakt een stuk lastiger schoon). Haal de taart uit de oven en laat minstens 5 minuten afkoelen, voordat je hem serveert. Persoonlijk vind ik hem trouwens lauwwarm of koud het lekkerst. Bon appetit!

2 Comments

 1. Claudette

  maart 29, 2015 at 1:15 pm

  Hoi lisette, wat voor maat bakvorm (ongeveer) gebruik je hiervoor?
  Hij lijkt mij heerlijk!

  Reply
 2. Lisette

  maart 31, 2015 at 10:11 pm

  Hi Claudette, hij is ook echt heerlijk. Ik gebruik een rechthoekige bakvorm van 10 bij 35 cm met losse bodem (ideaal om hem makkelijk uit de vorm te krijgen). Groetjes uit Frankrijk

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress