Onze Franse keuken

Kippensoep met ei en citroen

Grieksekippensoep.jpg

Soepen | februari 25, 2015 | By

 

Avgolemono – dat is de naam van deze traditionele Griekse kippensoep. Ei en citroen worden in de Griekse keuken vaak gebruikt voor het maken van soepen en sauzen. Je trekt eigenlijk een bouillon van een hele kip en vervolgens kook je daar wat rijst in en klop je de soep in delen door geklutst ei/citroenmengsel. Gebruik een deel van het vlees van de gepocheerde kip om de soep mee te vullen. De rest kan je uitstekend benutten voor een ander gerecht. Lekker als basis voor een pasta of door een salade.

Recept: Avgolemono – kippensoep met ei en citroen
Voor 4/8 personen

Ingrediënten:

– 1 kip (zo’n 1,3 kg)
– 1 ui
– 1 stengel bleekselderij met blad
– 1 grote wortel
– 5 takjes platte peterselie
– 10 zwarte peperkorrels
– 3 liter koud water
– 100 gram witte rijst
– 2 eieren
– 2 citroenen
– zout & peper
-desgewenst – een beetje kippenbouillonpoeder

Bereiding:

– Doe de kip in een grote soeppan.
– Pel de ui. Snijd de ui, bleekselderij en wortel in grove stukken en doe ze bij de kip in de pan.
– Voeg de takjes peterselie toe en de peperkorrels.
– Giet er 3 liter koud water bij (of eventueel iets meer als je kip nog niet onderstaat, maar bij mij is dit echt genoeg)
– Breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat 1,5 uur pruttelen zonder deksel op de pan. Haal, indien nodig af en toe met een schuimspaan het schuim weg (ik heb daar nooit zo’n last van, maar ok – staat in het originele recept, dus vandaar dat ik het ook maar even aangeef)
– Haal de kip met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord.
– Giet de bouillon door een zeef, druk met houten lepel op de groente om er nog wat smaak aan te onttrekken. Je houdt zo’n 1,5 liter bouillon over.
– Doe de bouillon terug in de pan, voeg de rijst toe en kook het geheel nog 15 minuten tot de rijst gaar is. Zet het vuur uit en laat de soep een beetje afkoelen.
– Kluts de eieren schuimig. Pers de citroenen uit en doe het sap bij de eieren. Kluts nogmaals goed door elkaar.
– Doe een soeplepel van de warme soep bij het eimengsel. Kluts goed om schiften te voorkomen. Doe dan nog 3 soeplepels warme soep bij het eimengsel en kluts goed.
– Giet dan het gehele eimengsel in de pan en roer goed.
– Zet de pan op het kleinste pitje en verwarm op laagst mogelijke stand de soep nog 5 minuten om het eimengsel langzaam te garen. Breng de soep op smaak met royaal zout en peper. Ik zelf doe vaak nog een klein beetje kippenbouillonpoeder erbij. Gewoon om de smaak op te halen, want vaak is zelfgetrokken bouillon niet heel krachtig.
– Scheur de kipfilets in kleine stukken en doe die in de soep. Schep de soep in kommen en serveer. Bon appetit!

Bron: Dit recept komt uit – De Smaak van mijn herinnering – Tessa Kiros

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment