Onze Franse keuken

Kip ovenschotel voor het hele gezin

Kippastei.jpg

Kip, Vlees | februari 16, 2015 | By

 Deze ovenschotel kan je met het hele gezin eten. Onze Marie ( net 3) is er in ieder geval dol op. Het is toegankelijk genoeg voor (kleine) kinderen, zonder dat het zo’n laffe ‘kinderhap wordt.

Het is eigenlijk een bewerking van een kippastei uit Jamie Olivers – 30 minuten kookboek. Hij maakt daar een snelle kippastei met onder andere gesmoorde doperwten erbij. Op een drukke dag besloot ik zijn recept gewoon met zoveel onderdelen aan te vullen dat ik de pastei, hup, als volledige maaltijd zo uit de oven, in één keer op tafel kon zetten. Een groot succes en dat resulteerde, na enige verfijning, in deze ovenschotel.

Waar ik met name blij van word: Ik kan hem ruim van tevoren maken. Gewoon ergens op de dag (of avond ervoor) als ik even tijd heb en het mij uitkomt. Een half uurtje voor het opdienen verwarm ik dan nog even de oven voor, haal ik de gevulde ovenschaal uit de koelkast, bladerdeegdekje erover, even insmeren met ei en 20 minuten in de hete oven. Aan tafel…..
Ideaal voor een drukke doordeweekse avond dus.

Recept: Kippastei
Voor 4 personen

Ingrediënten:
– 350 gram kipfilet
– 300 gram aardappel
– 100 gram champignons
– 100 gram oesterzwammen
– 100 gram prei
– 10 gram boter
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 teen knoflook
– 1 volle eetlepel bloem
– 2 volle theelepels Dijonmosterd
– 1 volle eetlepel crème fraiche
– 150 ml kippenbouillon
– 2 theelepels verse tijmblaadjes (of 1 theelepel gedroogde tijm)
– 100 gram diepvriesdoperwtjes
– zout & peper
– 1 p(l)ak bladerdeeg
– 1 ei

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Snijd de kipfilet in blokjes.
– Snijd de aardappel ook in blokjes (gelijke grootte als de kipfilet)
– Vul een pan met water, breng aan de kook en voeg de aardappelblokjes toe. Kook de aardappelblokjes 10 minuten.
– Snijd de champignons en oesterzwammen in stukken en de prei in ringen.
– Smelt de boter in een grote koekenpan en voeg de olijfolie toe.
– Knijp de knoflook uit boven de pan en roer door de olijfolie/boter.
– Voeg de kipfilet toe en bak de blokjes 3 minuten.
– Voeg dan de champignons, zwammen en prei toe en bak alles nog 5 minuten.
– Voeg de bloem toe en hussel goed door elkaar.
– Doe dan de mosterd en crème fraiche in de pan, voeg royaal zout en peper toe, en roer alles goed door.
– Giet de kippenbouillon erbij en roer nogmaals goed door.
– Doe de doperwtjes en de tijmblaadjes erbij en nogmaals roeren.
– Zet het vuur laag en laat alles nog 5 minuten pruttelen.
– Breng het geheel, indien nodig, op smaak met wat extra zout en peper.
– Giet de aardappelen af en doe de blokjes ook in de pan. Roer nog even goed door. (Tot hier kan je het gerecht van tevoren voorbereiden. Giet de inhoud van de pan in een ovenschaal en laat afkoelen – zet afgedekt in de koelkast tot gebruik)

– Kieper de inhoud van de pan in een ovenschaal. Dek het kipmengsel af met bladerdeeg – stop het een beetje in als een dekentje. Prik het bladerdeeg op een paar plekjes in met een vork.
– Kluts het ei in een schaaltje en smeer het bladerdeegdekje in met een beetje ei.

– Zet de ovenschaal in het midden van te oven en bak hem 20 minuten. De bovenkant van het bladerdeeg moet mooi goudbruin zijn. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Lisette
    februari 17, 2015

    Hi Yolanda, graag gedaan. Ben benieuwd of hij in de smaak valt. Groeten uit Frankrijk.

Leave a Comment