Onze Franse keuken

Kip met Thaise basilicum

Thaisebasilicum.jpg

Kip, Vlees | februari 1, 2015 | By

Ik ben dol op de Oosterse keuken. Altijd al, maar sinds we in Frankrijk wonen is die liefde alleen maar gegroeid. Hier is het namelijk niet zo makkelijk te vinden en/of te maken. Uiteraard neem ik altijd spullen mee uit Nederland en inmiddels heb ik hier ook wat vaste adresjes voor Oosterse ingrediënten. Zo kan ik limoenblaadjes (djeroek poeroet), citroengras, vissaus, oestersaus, diverse soorten currypasta en kleine pittige pepertjes krijgen bij een Chinese groothandel in Brive-la-gaillarde.

Afgelopen week kwam ik erachter dat ik verse Thaise basilicum kan bestellen bij onze eigen  groothandel. Jippie, dat was me nog niet eerder gelukt! Gelijk gedaan natuurlijk en dit heerlijke gerecht mee gemaakt. Echt één van mijn persoonlijke favorieten. Hier mag je mij voor wakker maken! Je moet het recept niet te strikt volgen, maar proeven-proeven-proeven. Voeg, indien nodig een beetje van het één of het ander toe om de zoet-zout-zuur combi goed te krijgen. Voor dit gerecht heb je echt Thaise basilicum nodig – die smaakt een beetje dropachtig. Heel anders van smaak dan gewone basilicum dus. In Nederland bij veel toko’s verkrijgbaar.

Recept: Kip met Thaise basilicum
Voor 3/4 personen

Ingrediënten:

– 500 gram kipfilet
Voor de marinade:
– 1 rood piment pepertje
– 2 eetlepels sesamolie
– 1,5 eetlepel oestersaus
– 2 eetlepels vissaus
– 1 theelepel verse gemberrasp
– 1 teen knoflook
– zout & peper

Om het af te maken:
– 1 eetlepel suiker
– sap van 1/2 limoen
– 1 eetlepel sojasaus
– 2 eetlepels vissaus
– 4 eetlepels fijngesneden verse thaise basilicum

Voor erbij:
– 400 gram Gekookte Jasmijnrijst

Bereiding:

– Snijd de kipfilet in kleine blokjes
– Maak de marinade: Snijd het pepertje open, verwijder de zaadjes en snijd in hele kleine ringetjes.
– Roer de sesamolie, oestersaus,vissaus, gemberrasp door elkaar. Voeg de pimentringetjes toe en pers de knoflook uit boven de kom.
– Doe de stukjes kipfilet in de marinade en hussel goed door elkaar. Voeg royaal zout en peper toe.
– Dek af en zet minimaal een uur weg.
– Verhit een grote koekenpan en kieper de gemarineerde kipfilet in de pan. Bak de kipfilet goed gaar (minuut of 7) en breng alles goed op smaak met de suiker, limoensap, sojasaus en vissaus.
– Roer tot slot de Thaise basilicum erdoor en serveer direct met de jasmijnrijst. Bon appetit!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment