Onze Franse keuken

Franse maaltijdsoep

Cantalsoep.jpg

Soepen | februari 13, 2015 | By

Dit is niet zomaar een soep. Het is een echte maaltijd. Hij bestaat uit een laagjes brood, kool en kaas, overgoten met een kruidige smaakvolle uien bouillon. Je hebt echt meer dan genoeg aan één zo’n kom.

Dit is echt een typisch gerecht uit de traditionele Franse boerenkeuken. Men zette vaak ‘s ochtends de pot soep al op het vuur, deed daar oud brood en kaas bij en zo zorgden ze voor een eenvoudige voedzame maaltijd. De zogenaamde ‘Tourin’ is een essentieel onderdeel van deze soep. Je bakt wat uienringen in ganzenvet en dat voeg je toe aan de kippenbouillon. Geeft het echt extra smaak en maakt het helemaal af.

Recept: Franse maaltijdsoep – La Soupe au Fromage
Voor 4 personen

Ingrediënten:

– 1 oud zuurdesem(achtig) brood, in dunne plakken gesneden
– 1 groene kool
– 200 gram Cantal kaas
– 1 ui
– 1 eetlepel ganzenvet
– 1 liter kippenbouillon
– zwarte peper

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 150 graden.
– Haal de bladeren van de kool los, haal de harde binnenkant eruit.
– Breng een pan met water aan de kook, voeg zout toe en blancheer de koolbladeren  5 minuten in dat water. Laat de koolbladeren even uitlekken.
– Leg een laagje brood onderin ieder soepkom en leg daarop wat koolblad.
– Sprenkel een beetje geraspte Cantal over de kool.
– Herhaal het proces: dus brood, kool, kaas en zorg ervoor dat de kom niet helemaal vol is. Hou een beetje kaas achter.
– Snijd de ui in dunne ringen.
– Verwarm het ganzenvet in een koekenpan en bak de uienringen op zacht vuur goudbruin.
– Voeg dit mengsel  (Tourin) toe aan de kippenbouillon en giet de uienbouillon in de kommen.
– Dek de kommen af met de resterende kaas en voeg royaal peper toe.
– Zet de kommen in een braadslee (voor het geval ze overlopen) en zet in de oven.
– Gaat de soep 40 minuten in de oven. Haal ze voorzichtig uit de oven. Laat een beetje afkoelen en serveer.
Bon appetit!

 

Bron: Dit recept komt uit  ‘Goose fat and garlic’ – Jeanne Strang

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment