Risotto met mosselen en chorizo
Nog één laatste risotto variant voor deze feestmaand. Eentje die er gewoon héél gaaf uitziet als je hem op tafel zet. Ook weer een typisch niet alledaags gerechtje en daarom leuk om mee uit te pakken tijdens de feestdagen. Eén van mijn favorieten:
Recept: Risotto met mosselen en chorizo
Recept: Risotto met mosselen en chorizo
Voorgerecht voor 4/6 personen
(of hoofdgerecht voor 2)
Ingrediënten:
– 20 kerstomaatjes
– 2 eetlepels olijfolie
– 20 gram boter
– 1 ui, gesnipperd
– 2 eetlepels olijfolie
– 20 gram boter
– 1 ui, gesnipperd
– 150 gram arborio rijst
– 50 ml witte wijn
– 500 ml kruidenbouillon
– 50 gram parmezaanse kaas
– 50 gram mascarpone
– 50 gram chorizo in plakjes gesneden
– 8 grote gekookte garnalen, gepeld en darmkanaal verwijderd
– 8 sprietjes bieslook
– 150 gram gekookte mosselen, in de schelp
– versgemalen peperBereiding:- Verwarm de oven voor op 150 graden.
– Snijd de kerstomaatjes doormidden. Leg ze in een braadslee. Besprenkel met olijfolie en schuif voor 15 minuten in de oven.
– Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui.
– Voeg dan de rijst toe en meng even goed, totdat alle korrels bedekt zijn met een beetje boter en er glazig uitzien.
– Giet dan de wijn erbij en roer goed tot de wijn opgenomen is.
– Giet dan in kleine delen de bouillon erbij, iedere keer roerend totdat de bouillon is opgenomen. Je zal zo’n 17-20 minuten nodig hebben voor dit onderdeel van het gerecht.
– Bak in de tussentijd, in een andere koekenpan zonder toevoeging van olie of boter, de plakjes chorizo even 2 minuten aan iedere kant. Laat uitlekken op keukenpapier.
– Haal de kerstomaatjes uit de oven en laat afkoelen.
– Haal de risotto van het vuur als alle bouillon is opgenomen en roer de parmezaanse kaas en de mascarpone door de rijst, totdat deze volledig is opgenomen. Roer de kerstomaatjes erdoor
– Verdeel de rijst over de borden. Verdeel de chorizo, mosselen en garnalen erover. Knip de bieslook in kleine ringetjes boven de borden. Beetje versgemalen peper erover en serveren maar. Bon appetit!
– 8 grote gekookte garnalen, gepeld en darmkanaal verwijderd
– 8 sprietjes bieslook
– 150 gram gekookte mosselen, in de schelp
– versgemalen peperBereiding:- Verwarm de oven voor op 150 graden.
– Snijd de kerstomaatjes doormidden. Leg ze in een braadslee. Besprenkel met olijfolie en schuif voor 15 minuten in de oven.
– Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui.
– Voeg dan de rijst toe en meng even goed, totdat alle korrels bedekt zijn met een beetje boter en er glazig uitzien.
– Giet dan de wijn erbij en roer goed tot de wijn opgenomen is.
– Giet dan in kleine delen de bouillon erbij, iedere keer roerend totdat de bouillon is opgenomen. Je zal zo’n 17-20 minuten nodig hebben voor dit onderdeel van het gerecht.
– Bak in de tussentijd, in een andere koekenpan zonder toevoeging van olie of boter, de plakjes chorizo even 2 minuten aan iedere kant. Laat uitlekken op keukenpapier.
– Haal de kerstomaatjes uit de oven en laat afkoelen.
– Haal de risotto van het vuur als alle bouillon is opgenomen en roer de parmezaanse kaas en de mascarpone door de rijst, totdat deze volledig is opgenomen. Roer de kerstomaatjes erdoor
– Verdeel de rijst over de borden. Verdeel de chorizo, mosselen en garnalen erover. Knip de bieslook in kleine ringetjes boven de borden. Beetje versgemalen peper erover en serveren maar. Bon appetit!