Kerstkoekjes bakken
Samen koekjes bakken is natuurlijk een prima tijdverdrijf tijdens de feestdagen. Maak het deeg en laat het even rusten in de koelkast. Roep dan de kids erbij. Rol het deeg uit tot een plak en laat ze de sterren met een vormpje uitdrukken in het deeg. Hup, op de bakplaat en de oven in. Even af laten koelen, aardbeienjam ertussen en op elkaar drukken. Tada…iedereen blij.
Marie is fan!! |
Recept: Kerstkoekjes
Voor minimaal 12 stuks
Ingrediënten:
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 50 gram gemalen amandelen
– 125 gram boter, op kamertemperatuur
– 1 ei
– 125 gram poedersuiker (+ beetje extra voor garnering)
– 1 snufje zout
– 1 à 2 eetlepel(s) bloem (voor bestuiven werkoppervlak)
– 3 eetlepels aardbeienjam
Bereiding:
– Meng bakmeel, amandelen, boter, ei, suiker en zout in een keukenmachine tot een deeg.
– Haal het deeg uit de keukenmachine, rol op tot een bal, pak in keukenfolie en leg een uurtje in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 160 graden
– Zet een bakplaat (of beter nog – 2 stuks) klaar met bakpapier erop.
– Haal de deegbal uit de koelkast.
– Bestuif je werkoppervlak met een beetje bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een dunne plak (halve cm dik).
– Steek sterren uit met een vormpje en leg de kerststerren op de bakplaat.
– Steek bij de helft van de sterren in het midden een rondje uit – ik gebruik hiervoor een appelboor – ideaal.
– Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes 8 minuten.
– Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
– Doe op de sterkoekjes zonder gaatje een klein beetje aardbeienjam. Druk daar vervolgens een koekje met een gaatje een beetje gedraaid op, zodat de puntjes van de ster niet recht op elkaar zitten. Zo zie je in het midden een mooi rood rondje ontstaan en krijg je echte kerststerkoekjes. Bestuif ze met een beetje poedersuiker en genieten maar!