Onze Franse keuken

Franse klassieker: Coq au vin – stap voor stap

Coqauvin1.jpg
Dé Franse klassieker – Coq au vin. Die mag natuurlijk niet ontbreken in mijn decemberlijst. Ik leg je de bereiding stap-voor-stap uit. Eén advies vooraf: Gebruik geen hele kip (of eigenlijk zou het een haan moeten zijn), maar kippendijen met poot. Op die manier krijg je namelijk voor iedereen aan tafel ongeveer gelijke porties. Ideaal. Haal de dijen bij je poelier. Misschien een leuk idee om dit gerecht eens even op je gemak te maken voor komende kerst? Je kan hem prima enkele dagen van te voren maken – daar wordt hij alleen maar lekkerder van.

Recept: Coq au vin – stap voor stap
Voor 4/6 personen

Ingrediënten:

– 6 tot 8 kippendijen met poot (1 pp + 2 extra voor grote eters (doe ik in ieder geval altijd))
– 6 eetlepels bloem
– 50 gram boter
– 4 eetlepels olijfolie
– 100 gram spekblokjes
– 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
– 1 ui gesnipperd
– 2 tenen knoflook, geperst
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 25 ml cognac
– 750 ml (oftewel 1 fles) stevige rode wijn
– 200 ml kippenbouillon
– 1 bouquet garni (of kruidenbuiltje)
– zout en peper

In aparte pan(nen):
– 250 gram champignons, in dunne plakjes
– 20 kleine sjalotjes, gepeld
– 1 eetlepel bruine basterdsuiker
– 40 gram boter

Beurre manié:
15 gram boter op kamertemperatuur gemengd met 15 gram bloem

Bereiding:

Stap 1:

– Kruid de bloem met zout en peper in een diep bord. Haal de kippendijen door de bloem, zorg ervoor dat ze aan alle kanten bedekt zijn met een laagje bloem.

 

Stap 2:

– Smelt 50 gram boter in een grote koekenpan en giet 2 eetlepels olijfolie erbij. Bak de kippendijen even aan beide kanten. Doe dit in 2 sessies, want anders heb je teveel kip in de pan (als het al past) en dan gaat het stoven ipv bakken. Haal de kip uit de pan en leg op een bord.

– Smelt in een andere koekenpan 20 gram boter en voeg de gepelde sjalotjes toe. Sprenkel de basterdsuiker erover en laat de uitjes op zacht vuur 10 minuten garen.

– Smelt in nog een andere koekenpan 20 gram boter en bak daarin de champignons, af en toe roerend, op middenhoog vuur tot ze goudbruin zijn (duurt ook zo’n 10 minuten – beetje zelfde tijd als de uitjes dus).

Stap 3:

– Zet vervolgens een grote stoofpan op het vuur, doe 2 eetlepels olijfolie in de pan en fruit hierin de bleekselderij en ui een kleine 5 minuten. Pers dan de knoflookteentjes uit boven de pan en voeg de tomatenpuree toe. Roer goed door elkaar. Voeg de spekblokjes toe en bak die even 3 minuten mee. Giet dan de coqnac erbij en kook even 1 minuut.

Stap 4:

– Leg de kippendijen in de pan en giet de wijn en kippenbouillon erbij. Leg de bouquet garni (of kruidenbuiltje) in de wijn, breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag, voeg de uitjes en champignons toe (zie stap 2) en laat het geheel minimaal 1 uur pruttelen (ik laat het zelf vaak een paar uur staan).

 Stap 5:
– Til voorzichtig de kippendijen uit de pan en leg ze op een schaal. Haal met een lepel ook alle champignons en uitjes uit de pan en leg die op de kippendijen. Dek de schaal af met aluminiumfolie om het geheel warm te houden. Verwijder het bouquet garni uit de pan en draai het vuur hoog. Laat het vocht 5 minuten op hoog vuur inkoken. Voeg dan stukjes beurre manié toe, zodat je een mooie glanzende, wat dikkere saus krijgt. Doe dan de kip, champignons en uitjes terug in de pan. De coq au vin is nu klaar. Je kunt hem direct serveren, of afgedekt wegzetten en later opwarmen.
 
 
Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Norbert Maijoor
    januari 19, 2016

    Wow! Ben al vaak op je site geweest maar dit ziet er professioneel uit. Mijn complimenten

    • Leave a Reply

      Lisette
      januari 19, 2016

      Dank je wel Norbert! We zijn nog druk bezig. Heel veel stappen, maar blij met de resultaten. Jouw enthousiaste reactie geeft energie.

  2. Leave a Reply

    Dolly
    november 6, 2016

    Genoten van de cocq au vin!!!! Dag van te voren klaargemaakt en 2 uur voordat we aan tafel gingen op een lage lage stand opgewarmd. Hoefde er dus niets meer aan te doen. Heerlijk met aardappelpuree en sperziebonen.
    Wij wonen in Noorwegen en zullen het zeker nog vaak maken voor onze logees.
    Zeer duidelijke kookinstruktie.

    • Leave a Reply

      Lisette
      november 10, 2016

      Bedankt voor je berichtje Dolly. Wat fijn dat het gerecht zo in de smaak valt. Groeten uit Frankrijk

  3. Leave a Reply

    Henny Molenaar
    juni 27, 2017

    Lieve Lisette, ben weer even wezen buurten op je site. Er is altijd wat voor me bij, mijn complimenten.
    Dikke kus,
    Henny

  4. Leave a Reply

    Gerie Ooms
    augustus 24, 2017

    Wow ziet er heerlijk uit Lisette, nog nooit gegeten maar vandaag ga ik het maken, en met de handige stappenplan lijkt het me niet moeilijk… Dankjewel fijne dag en geniet ervan !

    • Leave a Reply

      Gerie Ooms
      augustus 25, 2017

      Het was overheerlijk 🙂

      • Leave a Reply

        Lisette
        augustus 31, 2017

        Wat fijn dat het heeft gesmaakt Gerie! Bedankt voor de reactie. Groetjes, Lisette

  5. Leave a Reply

    Tessa
    september 11, 2017

    Gisteren gemaakt.Prima recept en een heerlijk resultaat.

    • Leave a Reply

      Lisette
      september 11, 2017

      Hi Tessa, fijn dat het recept een lekker resultaat opleverde. Bedankt voor je reactie – altijd leuk om te horen natuurlijk :-)…groetjes uit Frankrijk

  6. Leave a Reply

    Marleen
    november 18, 2017

    Wil dit heerlijke gerecht in de slow cooker gaan maken denk je dat dat kan?

  7. Leave a Reply

    Wim
    november 30, 2017

    ‘n klassieker! Ik heb hem in de slowcooker. gemaakt.Scheelt tijd. Zeker voor de Kerst!
    .

  8. Leave a Reply

    Jeannette
    september 13, 2019

    Staat te pruttelen en al stiekem geproefd, precies
    zoals coq au vin hoort te smaken!!! Fantastisch!!!

Leave a Comment