Franse klassieker: Coq au vin – stap voor stap
Recept: Coq au vin – stap voor stap
Voor 4/6 personen
Ingrediënten:
– 6 tot 8 kippendijen met poot (1 pp + 2 extra voor grote eters (doe ik in ieder geval altijd))
– 6 eetlepels bloem
– 50 gram boter
– 4 eetlepels olijfolie
– 100 gram spekblokjes
– 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
– 1 ui gesnipperd
– 2 tenen knoflook, geperst
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 25 ml cognac
– 750 ml (oftewel 1 fles) stevige rode wijn
– 200 ml kippenbouillon
– 1 bouquet garni (of kruidenbuiltje)
– zout en peper
In aparte pan(nen):
– 250 gram champignons, in dunne plakjes
– 20 kleine sjalotjes, gepeld
– 1 eetlepel bruine basterdsuiker
– 40 gram boter
Beurre manié:
15 gram boter op kamertemperatuur gemengd met 15 gram bloem
Bereiding:
– Kruid de bloem met zout en peper in een diep bord. Haal de kippendijen door de bloem, zorg ervoor dat ze aan alle kanten bedekt zijn met een laagje bloem.
– Smelt 50 gram boter in een grote koekenpan en giet 2 eetlepels olijfolie erbij. Bak de kippendijen even aan beide kanten. Doe dit in 2 sessies, want anders heb je teveel kip in de pan (als het al past) en dan gaat het stoven ipv bakken. Haal de kip uit de pan en leg op een bord.
– Smelt in een andere koekenpan 20 gram boter en voeg de gepelde sjalotjes toe. Sprenkel de basterdsuiker erover en laat de uitjes op zacht vuur 10 minuten garen.
– Smelt in nog een andere koekenpan 20 gram boter en bak daarin de champignons, af en toe roerend, op middenhoog vuur tot ze goudbruin zijn (duurt ook zo’n 10 minuten – beetje zelfde tijd als de uitjes dus).
– Zet vervolgens een grote stoofpan op het vuur, doe 2 eetlepels olijfolie in de pan en fruit hierin de bleekselderij en ui een kleine 5 minuten. Pers dan de knoflookteentjes uit boven de pan en voeg de tomatenpuree toe. Roer goed door elkaar. Voeg de spekblokjes toe en bak die even 3 minuten mee. Giet dan de coqnac erbij en kook even 1 minuut.
– Leg de kippendijen in de pan en giet de wijn en kippenbouillon erbij. Leg de bouquet garni (of kruidenbuiltje) in de wijn, breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag, voeg de uitjes en champignons toe (zie stap 2) en laat het geheel minimaal 1 uur pruttelen (ik laat het zelf vaak een paar uur staan).
Norbert Maijoor
januari 19, 2016 at 9:47 amWow! Ben al vaak op je site geweest maar dit ziet er professioneel uit. Mijn complimenten
Lisette
januari 19, 2016 at 11:49 amDank je wel Norbert! We zijn nog druk bezig. Heel veel stappen, maar blij met de resultaten. Jouw enthousiaste reactie geeft energie.
Dolly
november 6, 2016 at 12:40 pmGenoten van de cocq au vin!!!! Dag van te voren klaargemaakt en 2 uur voordat we aan tafel gingen op een lage lage stand opgewarmd. Hoefde er dus niets meer aan te doen. Heerlijk met aardappelpuree en sperziebonen.
Wij wonen in Noorwegen en zullen het zeker nog vaak maken voor onze logees.
Zeer duidelijke kookinstruktie.
Lisette
november 10, 2016 at 7:31 amBedankt voor je berichtje Dolly. Wat fijn dat het gerecht zo in de smaak valt. Groeten uit Frankrijk
Henny Molenaar
juni 27, 2017 at 1:49 pmLieve Lisette, ben weer even wezen buurten op je site. Er is altijd wat voor me bij, mijn complimenten.
Dikke kus,
Henny
Gerie Ooms
augustus 24, 2017 at 10:09 amWow ziet er heerlijk uit Lisette, nog nooit gegeten maar vandaag ga ik het maken, en met de handige stappenplan lijkt het me niet moeilijk… Dankjewel fijne dag en geniet ervan !
Gerie Ooms
augustus 25, 2017 at 10:15 amHet was overheerlijk 🙂
Lisette
augustus 31, 2017 at 11:27 amWat fijn dat het heeft gesmaakt Gerie! Bedankt voor de reactie. Groetjes, Lisette
Tessa
september 11, 2017 at 10:47 amGisteren gemaakt.Prima recept en een heerlijk resultaat.
Lisette
september 11, 2017 at 6:28 pmHi Tessa, fijn dat het recept een lekker resultaat opleverde. Bedankt voor je reactie – altijd leuk om te horen natuurlijk :-)…groetjes uit Frankrijk
Marleen
november 18, 2017 at 7:28 amWil dit heerlijke gerecht in de slow cooker gaan maken denk je dat dat kan?
Wim
november 30, 2017 at 7:31 pm‘n klassieker! Ik heb hem in de slowcooker. gemaakt.Scheelt tijd. Zeker voor de Kerst!
.
Jeannette
september 13, 2019 at 4:42 pmStaat te pruttelen en al stiekem geproefd, precies
zoals coq au vin hoort te smaken!!! Fantastisch!!!