Onze Franse keuken

Crème brûlée met Baileys

Cremebruleebaileys.jpg

Desserts, kerst | december 15, 2014 | By

Na de hartige variant van gisteren een zoete variant met een twist. Een traditionele zoete crème brûlée, maar dan met een beetje drank erdoor. Baileys leent zich hier qua smaak en qua structuur perfect voor. Een mooi dessert om een kerstdiner mee af te sluiten.

Recept: Crème brûlée met Baileys

Voor 4 personen

Ingrediënten:
– 300 ml slagroom
– 200 ml volle melk
– 100 ml Baileys
– 4 eidooiers
– 50 gram suiker
– 4 flinke eetlepels lichtbruine rietsuiker (voor het toplaagje)

Bereiding:

– Zet 4 ramequins (van die platte bakjes) in een braadslee.
– Verwarm de oven voor op 125 graden.
– Doe de slagroom, melk en Baileys in een steelpan en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur uit en laat afkoelen.
– Meng in een keukenmachine de eidooiers en 50 gram suiker, totdat je een lichtgeel mengsel hebt. Dat duurt  een minuut of 7.
– Giet dan, terwijl de mixer draait, langzaam de enigszins afgekoelde Baileysmelk door het eimengsel.
– Verdeel het mengsel over de 4 ramequins en giet vervolgens voorzichtig kokend water in de braadslee totdat de ramequins tot de helft in het water staan.
– Schuif de braadslee in de oven en bak de crème zo’n 45 minuten. Om te controleren of ze gaar zijn prik je met een prikker in het midden. Als het er schoon uitkomt is hij gaar. Zo niet, zet ze dan nog even terug, maar hou het goed in de gaten.
– Haal de braadslee uit de oven. Til voorzichtig de ramequins eruit en laat ze afkoelen.
– Bedek ze, nadat ze zijn afgekoeld, met huishoudfolie en zet ze in de koelkast tot gebruik (max. 1 dag later).
– Voor het serveren: Bedek de bovenkant met een laagje rietsuiker en laat ze karameliseren met een crème brûlée brander. Heb je die niet in huis – geen paniek – het kan ook echt onder de grill. Verwarm de grill voor (ik doe dat bij ovenstand 200 graden). Zet ze 4 minuten (bij mij zijn ze dan perfect) vlak onder de grill – let gewoon heel goed op en check tussentijds, zodat ze niet aanbranden. Bon appetit!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment