Onze Franse keuken

Romige witlofsoep met appel

witlofsoep.jpg

Soepen | april 9, 2014 | By

 
 
Deze ongewone soep is echt iets voor de witlofliefhebber. Hij is heel zacht en romig. Alleen in de nasmaak komt het typische bittertje van de witlof naar voren. Ik vond deze soep ooit in ‘Les Soupes de Sophie’ van Sophie Dudemaine. Je weet wel, die dame van de cakes…
 
Ik vind dit wel een héél aparte soep en zou hem niet zo snel aan een gezelschap serveren, tenzij ik zeker weet dat iedereen aan tafel dol is op witlof. Voor mezelf, als witloffan, vind ik dit recept een supervondst.
 
Recept: Romige witlofsoep met appel
 
Ingrediënten:
Voor 4/6 personen
 
– 1 rode ui
– 1 granny smith appel
– 4 stronken witlof (ongeveer 450 gram)
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel honing
– 50 gram gepelde walnoten, fijngehakt
– 1 liter water
– 2 groentebouillonblokjes
– 250 ml kookroom
– zout & peper
 
Bereiding:
 
– Snipper de ui.
– Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
– Verwijder het harde uiteinde van de witlofstronken en snijd ze in kleine stukken.
– Verwarm de olijfolie in een soeppan en voeg ui, appel- en witlofstukjes toe.
– Bak een paar minuten (3 à 4) aan en voeg dan het water toe.
– Breng het geheel aan de kook, voeg dan honing, walnoten en bouillonblokjes toe. Roer even goed, totdat de bouillonblokjes zijn opgelost en doe dan een deksel op de pan.
– Zet het vuur laag en laat de soep 30 minuten zachtjes koken.
– Giet de soep (eventueel in delen) in een blender en meng totdat je een zachte soep hebt. Ik raad je bij deze soep echt aan om een blender te gebruiken en niet een staafmixer. Alleen dan krijg je ook de kleine stukjes walnoot echt helemaal fijn. Ik heb het wel eens geprobeerd met de staafmixer, maar dat werkte niet.
– Giet de romige soep weer terug in de pan en zet op laag vuur.
– Voeg de kookroom toe en verwarm en meng nog even goed (let op: nu de kookroom is toegevoegd, mag de soep niet meer koken).
– Breng de soep op smaak met zout en peper. Bon appetit!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment