Oosterse eendeborstsalade
Ik ben altijd op zoek naar leuke recepten met eendeborstfilet, want dat is echt een typisch streekproduct. Enkele maanden geleden zag ik een oude aflevering van Born2Cook, waarin Ramon Beuk een mihoensalade met gegrilde eendeborst maakte. Hij marineerde het vlees heel simpel met wat sojasaus en sesamolie. Daarna twee tellen op de grill en klaar ben je. Dat heb ik goed onthouden en onlangs heb ik deze Oosterse variant eens getest. Ik heb zijn versie als uitgangspunt genomen en wat aangepast – eerder doordat ik bepaalde ingrediënten niet in huis had, dan om een andere reden – en vond hem erg lekker. Zo maak je hem:
Recept: Oosterse eendeborstsalade
Ingrediënten:
Voor 2/3 personen
– 400 gram eendeborstfilet
– 250 gram mihoen
– 1 rode ui
– 1/2 courgette
– 100 gram oesterzwammen
– stukje van 3 cm verse gember
– 1 eetlepel olijfolie
Voor de marinade
– 50 ml ketjap manis
– 2 eetlepels sesamolie
Voor de dressing:
– 50 ml ketjap manis
– 50 ml rijstazijn
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel suiker
Bereiding:
– Snijd de eendeborst in dunne plakken. Meng de ketjap en sesamolie voor de marinade en giet over de eendeborst. Hussel even goed door elkaar en laat even marineren, terwijl je de rest maakt.
– Snijd de rode ui in dunne plakken en de courgette in reepjes.
– Borstel de oesterzwammen schoon en hak in kleine stukken.
– Schil de gember en snijd het geel in hele dunne luciferhoutjes.
– Meng de ingrediënten van de dressing goed door elkaar.
– Kook de mihoen 4 minuten en spoel daarna af onder de koude kraan. Snijd de mihoen grof in kleinere stukken. Dat maakt het makkelijker hanteerbaar als salade. Stort de mihoen in een slakom.
– Verhit een wok op hoog vuur, voeg olijfolie toe en roerbak daarin de rode ui, courgette, oesterzwammen en gemberstukjes.
– Stort de inhoud van de wok op de mihoen. Giet de dressing erover en hussel alles goed door elkaar.
– Verdeel de mihoensalade over een platte serveerschaal.
– Verhit een grillpan/plaat, haal de eendeborstfilet stukjes uit de marinade en leg ze op de hete plaat. Bak even héél kort aan. Echt ene kant en hup andere kant.
– Leg de stukjes gegrilde eendeborst op de salade en serveer. Bon appetit!
Bron: Dit recept is een eigen versie van Miesalade met gegrilde eendenborst – Ramon Beuk